Mai mulţi medici de familie pun degetul pe rana sitemului medical, iar sistemul medical solicită voluntari
Ca orice criză şi aceasta sanitară, provocată de îmbolnăvirile cu SARS-COV-2, crează şi conflicte chiar în rândul medicilor care luptă pentru atenuarea efectelor valului 4 al pandemiei de COVID-19.
Bunăoară, directorul DSP Arad făcea zilele trecute un apel către medicii de familie pentru a se oferi voluntari pentru acoperirea deficitului de personal medical care să facă evaluările infectaţilor, iar pe de altă parte mai mulţi medici de familie s-au arătat revoltaţi pentru apelul la voluntariat.
„Având în vedere că pentru deschiderea unei linii de gardă, care să asigure suplimentarea de personal la Urgenţe, este suficientă înaintarea unei cereri de aprobare către Ministreul Sănătăţii, pentru primirea de fonduri în regim de urgenţă, apelul pentru voluntariat este o ruşine a sitemului de sănătate publică”, ne declarau medici de familie. Directorul DSP Arad, Horea Timiş, ne-a declarat că „nu există cadrul legal pentru o astfel de cerere, iar, pe de altă parte, să facem hârtii acuma e o piredere de timp”. Medicii de familie care ne-au contactat ne-au mai declarat că cei care au fost „voluntari” în valul al doilea şi au fost coordonatori erau de fapt medici „activi politic”, fiind plătiţi cu echivalentul a minim 1.000 de euro pe lună.
Deşi, atât medicii de familie, cât şi directorul DSP sunt de acord în privinţa situaţiei grave în care se află sistemul medical în aceste zile, precum şi lipsa de personal medical calificat, fiecare parte găseşte cauzele în altă parte.
Medicii de familie acuză greşala enormă pentru închiderea Centrului de evaluare de la EXPO, pentru care s-au şi cheltuit 3 milioane de euro. Medicii de familie susţin că tocmai datorită existenţei acelui centru de evaluare la valul al doilea al pandemiei nu au fost atâtea cazuri internate la ATI. Lipsa acestui centru de evaluare a provocat sufocarea secţiei de Urgenţe unde se fac evaluările, precum şi secţia de ATI. Ce-i drept, abia acum s-a amenajat un centru de evaluare ambulatoriu, în secţia de hematologie şi s-a început amenajarea unui alt centru ambulatoriu de evaluare la secţia de Pediatrie, în subsol, cu câteva zeci de paturi, faţă de sute de paturi câte erau în centrul de la EXPO. Alte cheltuieli, acuză medicii de familie! „Nu au crescut atât de mult cazurile de internare la ATI, faţă de valul al doilea al pandemieim faţă de cum a crescut incompetenţa! Anul trecut nu stăteau ambulanţele la coadă, la intrarea în Spital”, au mai subliniat medicii de familie.
Directorul DSP Arad, Horea Timiş, afirmă, în schimb, că la centrul de evaluare de la EXPO, din valul al doilea, erau duşi pentru izolare cei care erau pozitivi. Or, valul 4 al pandemiei nu mai este de aceeaşi natură. „Acum este foarte grav! Se pune accentul pe staţii de oxigen! Să pui bolnavii într-o hală înseamnă să-i omori! Este adevărat că acuma amenajăm două centre de evaluare, dar din cauza lipsei de oxigen nu putem deschide nici spitalul de la Dezna! Doar medicii de familie care nu cunosc medicina pun astfel problema! Avem deja voluntari! Cine vrea, vine, cine nu vrea, nu vine! Presiunea pe sistem va mai dura încă două săptămâni! Sistemul e în cap!”, ne-a mai declarat directorul DSP Arad.
-Şi, totuşi, de ce s-a închis centrul de evaluare de la EXPO?, am plusat cu întrebarea.
-Investiţia de la EXPO nu ţine de noi şi nici decizia închiderii. Să răspundă Spitalul judeţean şi Consiliul judeţean Arad!, a încheiat Horea Timiş
Valul al patrulea al pandemiei a mai creat o confuzie. Există cetăţeni români, cu domiciliul stabil în Ungaria, care sunt infectaţi cu virusul COVID-19 şi care nu ştiu cui să se adreseze. Nici pentru o eventuală carantinare şi nici pentru eventuale tratamente. Directorul DSP Arad ne spunea că aceştia ar trebui să se adreseze medicului de familie din România, pentru a fi introduşi în sistem. În Ungaria nu au primit nici un răspuns, fiindcă nu există nici un fel de înţelegere între cele două state pentru astfel de situaţii. Cert este că în ambele state amenzile pentru nedeclararea situaţiei de pozitivare sunt destul de mari. Există doar varianta apelului la serviciul de ambulanţă.