Flash-uri din vremi de pandemie / Săptămâna A

1. Într-un gang al unui bloc din Vlaicu găsesc un graffiti:

!Părinții noștri au luptat, e vremea noastră!”

Mă pune pe gânduri. Ce vrea să însemne acest semn al exclamării pus înaintea textului? Să fie o inovație ortografică? Să fie semn de punctuație? (Cezar Ivănescu practica procedeul în poezie). Apoi părinții. În ce război au luptat? Eventual la Revoluție. Dar câți dintre ei? Un număr infim, insuficient pentru a generaliza. În schimb, dacă verbul e folosit în sens conotativ, atunci aș putea înțelege. Părinții au luptat cu lipsurile unui regim criminal. Așa da. Bănuiesc că e vremea lor, a copiilor, a adolescenților. Mă simt frustrată. E nedrept.

2. La postul TV Epic Drama văd un serial polițist bun. Se numește Endeavour. Într-un episod, un polițist care acționează, dar și gândește, e nevoit, de dragul aflării adevărului, să se dea drept profesor la Oxford. Când se deconspiră, un coleg își reproșează că nu a înțeles personajul. Aici urmează o replică formidabilă: „Nu păreați prea încercat.Ați întâlnit o definiție mai plină de miez a meseriei, a destinului de profesor?

3. Aflu că șase orașe din lume sunt în pericol de a se scufunda: Veneția, Sankt Petesburg, New Orleans, Malé (Maldive), Tokyo, Jakarta (Indonezia). Și atâtea gânduri mă copleșesc. Atâția oameni. Atâtea frumuseți. Atâtea comori naturale și de spirit. Și când te gândești că am văzut doar Veneția. E destul într-o viață de om?

4. Citesc „Paria”, romanul lui Pascal Bruckner. Ouvrage publié avec le concours du Ministère français chargé de la culture, Centre national du livre (completarea în franceză am scris-o pentru Darie). V-o recomand. Împreună cu unul dintre motto-urile cărții:

Nu scrutați prea adânc abisul de teamă ca abisul să nu vă înapoieze brusc privirea.” (Nietzsche)

5. De joi, la Lidl, găsiți suc de morcovi plus gutui sau piersici și mere. No sugar added. Asta așa, să vedeți că mă gândesc și la hrana și sănătatea noastră cea de toate zilele. Urăsc Lidl.

6. În starea de urgență am citit până acum 17 cărți. Vă recomand trei dintre ele pentru eternitate: „Pisica musafir” de Takashi Hiraide, „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” de Care Santos și Francesc Miralles și „În căutarea oii fantastice” de Haruki Murakami. După ce le citiți, mai vorbim.

7. Cifra magică. Vă propun un prilej de meditație. Imaginți-vă pe Muntele Măslinilor. Nicăieri nu a petrecut Iisus mai mult timp cu apostolii și credincioșii săi decât aici. Un loc sacru și un loc al miracolelor.

 

Lucia Cuciureanu, dintr-un Arad nedefinit

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com