Haiku (俳句 [hàïcî])

.

Pentru un japonez, scrisul nu are aceeași pondere ca pentru un european. În limbajele sino-xenice (Coreea, Japonia etc.) aspectul grafic al reprezentării scrise este direct legat de ideea exprimată, purtând intrinsec conceptul derivat din origine (un fel de etimologie inclusă, promoție, la pachet, 2 în 1). Astfel, dimensiunea fonemică (sunetele) a scrierii logografice este doar materializarea sunetului în forma care are atașat grafic un alt înțeles.

.

Inițial numit „hokku”, era versul de început al unui poem colaborativ mai amplu, compus (în general!) din 17 „mora” (silabe „grele”, echivalentul oarecum ale celor care conțin diftongi) cu o metrică 5-7-5. Compus în general prin juxtapunerea a două concepte, primul terminat printr-un „kireji” – cuvânt cheie-de-vută al întregului poem, care se pronunță într-un anume fel, obligând cititorul să facă o pauză după el. În traducerile haiku-urilor se folosește linia de pauză după acest tip de cuvânt pentru a evidenția emfaza.

.

Haiku-urile sunt scrise pe verticală și doar folosind scrierea hiragana (una dintre cele 3 în Japonia, pe lângă katakana & kanji) are 17 mora („silabe”). Trebuie, de asemenea, să fie specific unui anotimp, folosindu-se în general doar de anumite imagini sezoniere, aparținând unei liste de termeni numită „saijiki”.

.

Interpretarea haiku-ului din perspectivă niponă este indisociabilă de identitatea japoneză. La baza ei se află propria lor mitologie, principiile lor fundamentale apăsându-se deopotrivă pe credința șinto precum și interpretarea budistă, chiar și astăzi peste 70% din populație practicând una sau ambele forme ale acestor crezuri. Acest mit este atât de profund intricat în ființa lor, încât împăratul însuși este considerat și astăzi ca fiind fiul luminii, descendentul direct al lui Amaterasu, zeița soarelui.

.

Chiar și în forma sa modernă gendai-haiku, reactiv influențată de interpretarea occidentală a expresiei scurte, aceste reguli tind să fie respectate în măsură covârșitoare. Și chiar ei înșiși fac diferența dintre haiku-ul tradițional și gendai-haiku, cel modern. Se pierde enorm de mult, o întreagă dimensiune este dată de-o parte, în momentul în care haiku-ul este tradus &/ transcris.

.

În limba chineză, două forme de poezie clasice sunt „qu” & „ci” care sunt construite direct în jurul consonanțelor specifice acestei limbi. În limba română, avem și noi trioletul, epigrama și, în general, poezia scurtă (catren, terță etc.) și, sincer să fiu, o broască-n lac – pluf! n-are același lirism ca-n japoneză…

.

Haiku-ul este o poezie cu formă fixă, destinată mai ales văzului. Iar în acest caz precis, este mai importantă forma decât fix-ul.

 

darie pop, paris

 

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com