2009

Festivalul Internaţional de Teatru Underground „Arad – Fun”

Peste 30 de producţii româneşti şi străine au fost prezentate anul acesta la festivalul internaţional de teatru arădean.

default

Dieter Topp, preşedintele KulturForum Europa, este un bun cunoscător al scenei teatrale româneşti. El a asistat timp de 11 zile la Festivalul Underground din Arad, apreciind manifestarea drept una de mare succes şi cu viitor.

Underground Theater Festival

A luat amploare dimensiunea internaţională a festivalului

“Festivalul de la Arad, care a avut loc acum pentru a şaptea oară, a avut o mai amplă deschidere internaţională. S-a încercat pe de o parte includerea în festival şi a contribuţiilor din occident, pe de alta atragerea mai multor participanţi din est” explică Dieter Topp, arătând că astfel s-a extins practic comunicarea, schimbul de idei între artiştii români şi cei din vestul şi vestul Europei.

Singurul festival de acest tip din România

“M-a impresionat deosebit faptul – a adăugat Dieter Topp – că aici, la Arad, departe de Bucureşti, prinde rădăcini ceva ce e singular în România. Acest teatru underground, echivalentul teatrului contemporan, modern în occident, cunoscut sub denumirea de teatru “off”, constituie terenul fertil dezvoltării tinerei generaţii de itelectuali.”

Tinerii vin în număr mare la teatru

Iar publicul tânăr, chiar începând cu 14, 15 ani, a venit în număr impresionant de mare la teatru. Temele au fost diverse, piesele abordând trecutul totalitar, dinainte de 1989 şi perceperea aestuia din perspectiva prezentului, diferite aspecte sociale ale momentului, fără a lipsi însă şi elementul “fun”.

 

Dieter Topp Präsident des KulturForums Europa

Preşedintele KulturForum Europa, instituţie care a acordat premiul Cultural Europa în acest an Teatrului Naţional Timişoara şi regizorului Radu Afrim, a fost foarte plăcut surprins să constate acest mare interes al tinerilor pentru teatru şi a salutat sprijinul oferit de oraşul Arad şi de ministerul culturii de la Bucureşti pentru susţinerea acestei manifestări. Interesante şi diverse s-au dovedit şi locaţiile alese pentru găzduirea evenimentelor din cadrul festivalului “Arad – Fun”, între care vechiul turn de apă al oraşului, din perioada Belle Epoque.

Cu o mai mare participare din occident şi mai multe proiecte comune, atât cu ţările vestice cât şi cu vecinii răsăriteni, ediţia 2010 promite a fi şi mai atrăgătoare pentru publicul interesat de teatrul contemporan, neconvenţional.

Autor: Medana Weident

DW-RADIO – 29.05.2009 – fișier audio mp3
Dieter Topp în dialog la Deutsche Welle
Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com