2021 începe cu aceeaşi comedie nereuşită a luptei politicienilor cu Parlamentul din care fac parte. Cică se va iniţia o comisie specială care se va ocupa cu modificarea organizării Parlamentului într-o singură Cameră şi cu reducearea numărului de membri, conform referendumului băsescian. Să zicem că nu se vede asemănarea cu Marea Adunare Naţională ceauşistă, care se supunea ordinelor conducătorului iubit, să ne prefacem că am uitat cum a fost organizat acel referendum şi cum au fost interpretate rezultatele, şi că ar fi un demers democratic. Asta ar însemna că se urmăreşte modificarea Constituţiei, dar cu respectarea prevederilor actualei Constituţii. Care pentru o asemenea modificare are nevoie de o majoritate de două treimi în Parlamentul actual. Iar analiza se poate opri aici. Fi’ncă îmi vine să râd.
Aşa că m-am uitat peste umăr la ultimele zile ale lui 2020.
La constituirea noului guvern cultura politicienilor a uitat din nou de cultura românescă, de educaţia din România precum şi de sănătatea românilor. E drept că primul lot, simbolic, al vaccinului împotriva COVID-19 a zâmbit fotogenic lângă înghesuiala de laude a guvernanţilor, în care se împiedicau şi militarii care îl descărcau şi cadrele medicale care încercau să îl manipuleze corespunzător. În România a fost o victorie răsunătoare a guvernului şi a Preşedinţiei, în vreme ce în Europa, lotul simbolic, trimis de Bruxelles, a fost considerat un… simbol al solidarităţii Uniunii Europene.
Europa a aprobat deja bugetul pentru perioada 2021-2027, în care accentul se va pune pe redresarea economică, în special în 2021, dar şi pe suplimentarea de fonduri (unde credeţi?) la sănătate, educaţie, cercetare şi… beneficiul cetăţenilor europeni, în care se include cultura. Guvernul României vorbeşte despre plafonări şi despre deficit bugetar şi cam nimic despre accentele bugetului pe un an, nu pe patru, măcar. Culmea orbăzniciei celor de la Bruxelles, pentru perioada 2021-2027, este că ei se gândesc la „consolidarea rolului Parlamentului European în controlul finanţării redresării”, pe când în România se vorbeşte despre slăbirea rolului Parlamentului românesc în controlul activităţii executivului, precum şi a altor instituţii.
Şi, când mă amuzam eu mai copios pe seama acestor diferenţe de opinie în privinţa locului de unde răsare soarele pentru români, îmi cade sub ochi o ciubucăreală de câteva milioane de lei, pe seama pandemiei. Aşa, de sfârşit de an.
Bunăoară, în 21 decembrie 2020, la Ministerul Afacerilor Interne, se emite Ordinul nr. 4649421, semnat de secretarul de stat Raed Arafat prin care se aprobă distribuirea a „1.153.000 de bucăţi afişe campanie vaccinare destinate acţiunilor de prevenire în combaterea infecţiilor COVID-19 de la Monitorul Oficial”. Un milion dintre acestea urmau a fi distribuite primăriilor din ţară, prin intermediul Instituţiilor Prefectului, iar 153.000 direcţiilor de sănătate publică. Astfel că, primăriilor judeţului Arad, spre exemplu, li s-ar fi atribuit 21.245 de afişe informative, iar Direcţiei judeţene de Sănătate Publică alte 1877 de bucăţi informative.
Eu, încă, n-am văzut afişul lipit pe undeva prin locurile publice de afişaj, însă la o împărţeală simplă fiecărei UAT din judeţul Arad i-ar fi revenit circa 260 de afişe. Mă rog, municipiului mai multe, spre o mie, oraşelor ceva mai puţine decât municipiului, iar comunelor şi mai puţine decât oraşelor. Am ales o medie.
Celelalte 1877 ar fi urmat să fie împărţite de către Direcţia de Sănătate Publică prin mai multe alte organisme, cum ar fi Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, cabinetelor stomatologice şi unităţilor medicale publice sau private.
Ei, şi aici apar inadvertenţele. Semnalate doar de către Colegiul Medicilor din Arad, prin două adrese trimise Colegiului Medicilor din România şi Direcţiei judeţene de Sănătate Publică Arad şi ISU Arad. Ce zic medicii din Arad? Că organismul care îi reprezintă, Colegiul adică, nu are o structură care să asigure distribuirea afişelor, că acesta, Colegiul, este, prin statut, o organizaţie profesională, cu personalitate juridică, autonomă în raport cu orice autoritate publică, fiind şi o instituţie de drept public, neguvernamentală şi apolitică. Toate astea i-au determinat să considere că Ordinul Ministerului Afacerilor Interne din 21 decembrie le atribuie medicilor „obligaţii care depăşesc cadrul legal”. Mai mult, conform legii, Programele Naţionale de Sănătate sunt derulate de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică.
Mai pe înţelesul nostru, Guvernul României, prin MAI, dă ordine organizaţiilor profesionale neguvernamentale, prin care să ducă la îndeplinire sarcini ale instituţiilor statului din subordinea sa în locul acestora.
Dar, de ce am numit-o o ciubucăreală? Trec peste valoarea afacerii, de vreo câteva milioane de lei. Una bucată afiş de acest gen costând cam 3,50 lei. Trec şi pe lângă lipsa informaţiei privitoare la firma care a editat şi tipărit afişele. Căci dacă şi primul lot de vaccinuri a fost predat Ministerului Apărării de către o firmă privată de transport, doar n-o fi tipărit afişele Imprimeria Naţională. Trec şi peste cheltuielile de transport ale afişelor, suportate de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din ţară.
Întrebarea mea e alta: asta este campania guvernamentală de informare a populaţiei cu privire la siguranţa vaccinurilor şi la necesitatea lor pentru oprirea pandemiei? Nişte afişe? Fie ele şi un milion şi ceva? Afişe?, mai întreb o dată! Şi câţiva medici care apar la televizor spunând că şi ei se vaccinează?
Deci, cu o ciubucăreală guvernamentală şi cu obligarea unor ONG-uri profesionale să facă treaba guvernului, executivul se spală regulamentar pe mâni, aşa cum ne învaţă şi prin campania de zeci de milioane de euro (!!!) plătită televiziunilor ascultătoare. Şi, cu siguranţă, va urma acuzarea populaţiei că nu înţelege rolul vaccinurilor şi că se împotriveşte opririi pandemiei.
De fapt, de ce mă mir dacă l-au blocat pe Cristoiu pe youtube pentru o opinie considerată delict de presă! Nu sunt vreun admirator al lui, ori al opiniilor acestuia,chiar dimpotrivă, dar e un jurnalist cu drept la opinie şi libertate de exprimare, deocamdată garantate de Constituţie. Însă, cine ştie, odată cu revizuirea Constituţiei pentru modificarea organizării Parlamentului, o mică omisiune a libertăţii presei şi de exprimare poate fi luată în calcul. Nu?
P.S. Totuşi: La mulţi ani, cu sănătate! Şi un an aşa cum vi-l doriţi!