Căutaţi-ne pe www.ineuart.ro
Cu doar un an înainte de Revoluţie, în 1988, primarul de atunci al oraşului Ineu, Florin Lucaci, se gândea să organizeze în Parcul Central o tabără de sculptură. Opt blocuri din calcar au fost aduse în parcul care a mai găzduit o altă tabără de sculptură în 1982. Primarul de azi, Călin Ilie Abrudan, cu care am început o colaborare acum câţiva ani, m-a întrebat într-o zi dacă nu putem face ceva cu blocurile părăsite din parc.
După 33 de ani, printr-o co-finanţare asigurată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), vom transforma blocurile de calcar în opere artistice prin Proiectul cultural „Atelierele Construcţia de la Ineu”.
Proiectul reuneşte cinci sculptori, Florin Lucian Marin, Elena Ilash, Alexandru Serafim Potecă, Vlad Emană şi Alexandru Daniel Smuczer, în cadrul taberei de creaţie.
Mircea Pascariu, cel care se ocupă de imaginea proiectului şi de realizarea şi administrarea paginii web, a definit grupul de artişti ca fiind perfect (asta după o discuție inițiată de Elena Ilash). Pentru că reuneşte un profesor, Florin Lucian Marin, doi artişti consacraţi, Elena Ilash şi Alexandru Serafim Potecă, şi doi studenţi la artă plastică, Vlad Emană şi Alexandru Daniel Smuczer.
Cum am ajuns să îi invit pe cei cinci sculptori? Ca de obicei, după regula românească: am întrebat un prieten dacă nu ştie pe cineva… Prietenul care ştia pe cineva este regizorul Radu Dinulescu. El mi-a făcut legătura cu Elena Ilash, după care ea ştia pe altcineva… Şi, uite-aşa, am început scrierea proiectului acum un an de zile (poate mai mult). Prima solicitare pentru finanţare a fost depusă chiar la începutul pandemiei. Am pierdut concursul fiindcă proiectul nu era „adaptat condiţiilor impuse de pandemie”.
Am dezvoltat proiectul cu încă alte trei ateliere de interferenţă culturală şi am aşteptat o relaxare a regulilor impuse de pandemie. Nu puteam găsi o posibilitate prin care blocurile să fie sculptate prin internet, on-line!
Atelierul de artă plastică, este coordonat de artistul din Ineu, Andrei Hedea. Întâlnirea cu Andrei a fost tot după reţeta românească de cunoştinţe. Mi-a fost prezentat înainte de una dintre ediţiile Zilelor Ineului. Şi ochii mi s-au căscat, nu doar gura, când mi-a arătat câteva lucrări. M-a cucerit printr-o pictură în care a prins toată energia unui foc aprins. Pur şi simplu îmi venea să întind mâna să verific dacă arde!
Viorel Gantner, cel care va coordona atelierul de artă fotografică, mi-a fost coleg, ca primul operator de televiziune acum 26 de ani, când am început să cochetez cu jurnalismul ajutat de imaginea filmată. Reportajele făcute împreună cu el aveau întotdeauna cadrele cele mai potrivite. N-am înţeles niciodată cum vede el altceva prin acelaşi obiectiv. De-aia el e artist, iar eu jurnalist.
De Lucia Cuciureanu, care va coordona atelierul de scriere creativă, mă leagă o prietenie la fel de veche. Fiindcă bătrâne sunt doar cenaclurile pe la care umblam, precum şi ziarele la care am colaborat. M-a fascinat de la primul text pe care i l-am citit, cum poate disimula sensibilitatea feminină în propoziţii şi fraze care taie bucăţi din realitate cu precizia unui bisturiu.
Cam ăştia suntem, dar vom mai avea invitaţi surpriză, despre care vă voi povesti la momentul oportun.
Totul se va încheia cu trei expoziţii şi cu publicarea textelor atelierului de creaţie.
Pentru înscrieri la ateliere ne puteţi contacta pe adresa de mail casacult20@gmail.com sau direct pe website-ul proiectului www.ineuart.ro
Altfel, vă aşteptăm în Parcul Dendrologic (fost Parc Central) din Ineu, începând din 5 august şi până în 11 septembrie. Nu vedeţi în fiecare zi cum se nasc nişte opere de artă din nişte blocuri de piatră pe lângă care treci nepăsător!
Galerie foto: de aici începem!
P.S. Date tehnice: Proiectul este iniţiativa Asociaţiei Underground Festival din Arad şi este realizat în parteneriat cu Primăria oraşului Ineu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Managementul Proiectului „Atelierele Construcţia de la Ineu” aparţine Asociaţiei Underground Festival.