Nu sunt un cititor al lui, nici măcar din perspectiva vreunei solidarităţi născute odată cu originea arădeană. Precum nu sunt nici vreun adversar al lui, de orice natură care ar cere vreo confruntare, fie ea de idei, ori de atitudine, ori de opinie.
Însă, mai ieri, Mihail Neamţu mi-a fost trântit în privire cu un text, despre care am ţinut neapărat să atrag atenţia.
Adresa nişte întrebări, de genul unei anchete de opinie (sondajul de opinie are alte reguli şi alt gen de întrebări) pe o reţea de socializare. Iniţial am vrut să îi răspund pe aceeaşi reţea, fiindcă întrebările îi aparţineau. Totuşi, m-am hotărât pe loc să îi dedic un articol de presă, cel puţin din două motive: Mihail Neamţu nu este vreun oarecare postac, iar, ceea ce e mai important, Mihail Neamţu se consideră (şi este!) una dintre persoanele publice cu influenţă, foarte activă în mediile sociale. Cu alte cuvinte, un răspuns pe reţeaua de socializare s-ar fi pierdut în nimicnicia părerologilor cotidieni.
Aşadar, iată întrebările publice ale lui Mihail Neamţu:
Sunt curios să aflu răspunsul simplu (DA / NU) oferit de cititorii mei la următoarele întrebări.
* Sunteţi de acord cu organizarea pentru minori în şcolile publice a educaţiei sexuale fără acordul părinţilor?
* Sunteţi de acord cu promovarea în rândul minorilor a tratamentelor privind schimbarea de gen?
* Sunteţi de acord să fie disponibile minorilor tratamentele de schimbare de gen?
* Sunteţi de acord că minorilor să li se arate, fără nici o restricţie, conţinut media cu caracter sexual care le poate influenţa dezvoltarea?
* Sunteţi de acord că minorilor să li se prezinte conţinut media ce priveşte schimbarea de gen?
Înfrânarea de a-i răspunde pe larg, pe aceeaşi reţea de socializare mi-a fost răsplătită cu alte informaţii importante, venite de la „cititorii” căruia i se adresa: întrebările au fost traduse, pur şi simplu, din întrebările sondajului de opinie din Ungaria, cel care a precedat votarea legii ce a stârnit controverse în Uniunea Europeană. Mai pe româneşte, fără vreo traducere, Mihail Neamţu a ştiut exact ceea ce face.
Iar acum să disecăm, pe rând, fiecare propoziţie a influentului Mihail Neamţu.
Domnule Neamţu, eventualii dumneavoastră cititori nu vă oferă răspunsuri, ci, vi le acordă, asemeni unui interviu. Fiindcă răspunsurile nu sunt vreo ofrandă, ori vreun gest de apreciere, ori vreunul de cucerire, cum ar fi un buchet de flori. Adică, răspunsurile sunt o părere la o întrebare, pe care cititorul v-o acordă spre apreciere şi folosire.
Apoi, educaţia sexuală nu se organizează în şcoli! Cu precădere, nu pentru minori! Fiindcă, dacă educaţia sexuală s-ar organiza, ar însemna că în şcoli ar avea loc orgii. Pe de altă parte, orice educaţie în şcoli, de orice natură ar fi ea, se face numai cu acordul părinţilor. Asta e şi conform legilor bunului simţ, dar şi în conformitate cu legile în vigoare care vizează educaţia.
Schimbarea de gen nu este vreun tratament! Ci, o operaţie chirurgicală! Nu există reţete, precedate de vreun diagnostic de boală, care să facă parte dintr-un tratament pentru o atare schimbare. Iar o asemenea operaţie nu e disponibilă nimănui, nefiind pe vreun raft în vreo farmacie, ci este o opţiune. La cerere!
Conţinut media cu caracter sexual, fără nici o restricţie (!!!), li se arată minorilor (ba, chiar li se oferă necondiţionat!) prin intermediul internetului. La care, ce să vezi, domnule Neamţu, minorii au acces prin intermediul gadgeturilor media cumpărate tocmai de părinţi, ori de apropiaţi! Vă dau, însă, un exemplu, din vremea noastră, din 1983. Eu eram în clasa a noua. În clasă, 33 de fete şi 4 băieţi. La ora de dirigenţie băieţii am fost scoşi din clasă. Urma o lecţie de educaţie sexuală. Peste un an, trei dintre colege au rămas gravide şi au abandonat şcoala. Nota bene, anul:1983! Înţelegeţi lecţia, domn’ profesor?
Apoi, conţinutul media cu caracter sexual, încă o dată, disponibil minorilor cu acceptul părinţilor, precum şi al reţelelor de internet, nu le influenţează dezvoltarea, ci cunoaşterea. Dezvoltarea, fie ea intelectuală, ori fizică, este influenţată de acumulări bazate pe cunoaştere. Ca fost sportiv de performanţă, vă pot spune că nici măcar o genuflexiune nu o poţi face dacă nu te învaţă un profesionist. Despre dezvoltarea intelectuală am avea nevoie de mult mai multă cunoaştere.
Cu dedicaţie, pentru dumneavoastră, aş vrea să vă spun că Lucian Blaga făcea o deosebire filosofică spectaculoasă între cunoaştere, valoare şi cultură, în trilogiile lui.
Răspunsul meu la întrebările dumneavoastră este negativ. Pentru că sunt manipulatorii. Aş putea chiar să le includ într-un manual de manipulare. Pentru că aţi ştiut exact ceea ce faceţi, aşa cum am mai precizat.
Aţi utilizat nişte informaţii reale, cum ar fi cele preluate prin traducere din sondajul din Ungaria, pe care le-aţi interpretat cu ajutorul altor termeni, după care le-aţi difuzat (transmis!) interpretarea greşită!
Altfel, sunt împotriva oricărei manipulări sau influenţări ale minorilor, făcute prin şcoli, fie ele publice sau private! Cum ar fi manipularea prin predarea unei istorii false a României, ori a unei istorii distorsionate a României. Aşa cum sunt împotriva manipulării minorilor, prin intermediul şcolii, împotriva învăţării şi dezvoltării limbii române, folosindu-se memoria elevilor şi nu creativitatea lor. Subliniez, dacă mai e cazul, că sunt împotriva oricărei manipulări a minorilori! Până şi cuvântul mă deranjează şi mi se pare că se poate interpreta lingvistic, vulgar!
Cunoaşterea, domnule Neamţu, nu duce la ură socială! De fapt, nu poate duce la nici un fel de ură, fiindcă ea poate crea valori, iar mai apoi cultură. Cultura crează tradiţie şi… aşa mai departe. Fiindcă ştiu că ştiţi la ce mă refer. Nu pot înţelege, totuşi, de ce manipulaţi? Când ar fi mult mai util pentru societate să oferiţi cunoaştere, valoare şi cultură!
P.S. Ştiţi ce înseamnă dacă oferi unui bărbat un buchet de flori? În popor se zice aşa: femeie nu eşti, dar mare curvă eşti!