MIKE POMPEO, POMPIERUL ATOMIC

Judecam si condamnam mereu–emotionali, preconceputi si dezinformati. O evaluare lucida, apolitica a efectelor cere insa (re)cunoasterea cauzelor lor reale.
Astazi, tragedia este Afganistanul. Astazi? Nu, ci de cel putin de 30 de ani! Retragerea rusilor, dupa un razboi catastrofal pentru ambele parti, a lasat in urma haos si dezastru. Talibanul a perpetuat destructia la un nivel fara precedent, atat uman cat si social-cultural. Si, ca animalele de prada in jurul starvului, s-au aciuit acolo grupari teroriste radicale la exrem, Taliban, al-Qaeda, Al Jazeera, ISIS.
Terorismul a proliferat alarmant pe mapamond, culminand cu atacul de la New York, unde au murit peste 3000 de oameni. NATO a patruns in Afganistan nu din interese economice sau geopolitice ci ca sa starpeasca focarele de terorism.
Liderul Talibanului, Baradar, a fost capturat in 2010. In 2011, viciosul lider al-Qaeda, bin Laden, a fost lichidat. Alti lideri teroristi au fost lichidati unul cate unul. Actiunile respective au fost ordonate de Presedintele SUA, Obama. Confruntarile au continuat in zona dar la un nivel mai scazut. Guvernul Afganistanului parea sa se stabilizeze.
In 2016, Obama isi incheia mandatul plin, cu bunele si cu relele lui. Dar era liniste relativa in lume si economia americana era in crestere, dupa recesiunea mostenita de la G. W. Bush. Alegerile au fost urate si nu lipsite de scandal de ambele parti, ba chiar cu interferente straine dovedite. Desi a castigat votul popular cu peste trei milioane de voturi, Hilary Clinton a cedat, ferind astfel tara de o alta criza electorala, cum fusese cand Bush l-a invins pe Al Gore cu doar 500 de voturi.
Donald Trump a promis sa curete guvernul de politicieni corupti. Cum insa? Instaland in toate posturile cheie pe proprii sai acoliti. De la bun inceput, l-a inlocuit pe seful CIA, cel care coordonase operatiunile secrete din Afganistan si Pakistan, cu Mike Pompeo, un fervent suporter al sau.
Ca Secretar de Stat, titlu de varf in diplomatie, a fost numit un alt servant obedient, care insa a mintit Congresul si Cabinetul, a recunoscut si a fost inlaturat dupa numai doua luni, urmand sa faca puscarie. Urmatorul Secretar de Stat a rezistat putin mai mult dar, fiind un om rational, a ajuns la cutite cu presedintele si a fost inlaturat. Astfel, in doar 13 luni, in februarie 2018, presedintele in functie si-a numit al treilea secretar de stat. Cine altul decat cel mai loial dintre loiali si versat de pe acum in secretele CIA, Mike Pompeo. De ce el?
 
POMPIERUL ATOMIC
Talibanul era foarte la curent cu degringlada din guvernul SUA. La CIA, la Departamentul de Stat, la Departamentul de Justitie si la Pentagon, datorita nesfarsitelor demisii in protest, a rotatiei de cadre la varf si a multimii de posturi neocupate, nu putea fi articulata o politica externa coerenta. Rebelii si-au reluat ofensiva. Au fost pierderi de vieti si pagube militare, sange pe mainile lui Trump in februarie 2018.
Mike Pompeo a fost imediat numit Secretar de Stat, chiar inainte ca Rex Tillerson sa fi parasit postul. Si ce a facut el mai intai? A ordonat eliberarea din captivitate, dupa opt ani, a liderului taliban Baradar. A fost o miscare cu promisiuni in schimbul unei linisti temporare de care Trump avea nevoie, un foc potolit dar nu stins.
In urmatorii doi ani, au urmat o serie de actiuni ale Presedintelui Trump, toate incununate cu esecuri rasunatoare. In timp ce a condamnat ONU, NATO, EU si OMS si le-a taiat fondurile, a iesit din Acordul de la Paris, a anulat Tratatul Nuclear cu Iranul si a lasat sa expire Tratatul de Neproliferare cu Rusia, Trump se gudura pe langa Putin, Xi, Kim si Erdogan, marii dictatori ai lumii. Fara nici un scucces, desigur, decat rasul pe infundate al acelora.
Totodata, pompierul Pompeo isi combina extravagantele misiuni diplomatice pregatitoare cu vacante exotice impreuna cu sotia, pe banii statului. Iar acasa, angajati ai Departamentului de Stat erau desemnati sa poarte de grija gospodariei, inclusiv sa-i plimbe cainele, tot pe banii statului. Toate aceste ilegalitati se afla acum in cercetari la diferitele foruri guvernamentale.
 
BACK TO AFGANISTAN
Anul 2020, an electoral. Presedintele in functie nu putea risca o surpriza in Orientul Mijlociu, dupa ce abandonase Siria. In plus, era ahtiat dupa un Premiu Nobel pentru pace, ca sa isi egaleze predecesorii democrati, Carter si Obama. A fost chiar nominalizat, spre rasul membrilor academiei norvegiene. Ce era de facut?
Pompierul Pompeo a fost trimis inapoi in Orientul Mijlociu. Nu in Afganistan ci la Doha, in Qatar. Acolo, a oficiat o conferinta la nivelul cel mai inalt, probabil fara acordul Pentagonului si fara reprezentantii NATO, cu… Talibanul. Oh, nici macar guvernul afgan nu a fost invitat!
A negociat cu fostul detinut Baradar si cu tovarasii lui care acum sunt la carma Afganistanului. Le-a promis ca, daca ei negociaza de buna credinta cu guvernul legitim al Afganistanului, trupele americane vor fi retrase din tara lor pana la 1 mai, 2021. Totodata, le-a eliberat neconditionat 5000 de soldati prizonieri de razboi. Si asa s-a semnat cel mai neoficial acord oficial.
 
TACTICA POMPEISTO-TRUMPISTA
Ceea ce aflam astazi este revoltator! Pompeo zice ca el nu are nimic de a face cu Acordul de la Doha pe care l-a semnat. Ca a fost doar o stratagema (“play”) ca sa oblige Talibanul sa stea pe cur si sa negocieze cu guvernul afgan pana dupa alegerile din SUA. Ca, oricum, americanii nu s-ar fi retras.
Adica, daca Trump era reales, ar fi pozat ca “strongman”, anuland si acest acord. Daca nu, cartoful fierbinte va fi ramas pe mana noii administratii, ceea ce s-a si intamplat. Mai mult si mai grav, tot ei spun ca, daca Biden ar fi respectat falsul acord, iesind pe 1 mai, tragedia pe care o traim azi nu s-ar fi intamplat. Adica, Trump n-ar fi iesit. Biden trebuia sa iasa. Iar acum, ca iese, tot el este de vina. Valeu, nici cantaretii din Brema, daca mai stiti basmul, n-au cantat atat de fals!
Cineva va plati, spun “initiatii”. Da, platim deja toti, avem morti de ingropat, noi atacuri de infruntat si o masa de oameni nevinovati de salvat dintr-o situatie imposibila.
Dar nu, nu SUA, NATO sau UE au creat aceasta tragedie, nici la inceput, nici la mijloc si nici acum! Este creatia unei clici de oameni corupti pana la maduva osului, comunisti rusi, “crestini” americani si musulmani talibani…
 

Michael Iovin

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com