A înnebunit francejii

de ce să bei & să conduci, când poți să fumezi & să planezi?!

#stațacas’

Image for post

youtu.be/XNVt3e6vHHM

În week-end-ul ăsta, la Paris, s-au atins nivelele critice ale celui de-al doilea val de covid. Măsurile administrative însă sunt haotice, par a fi luate doar așa, de dragul de-a spune că nu stăm degeaba. Chibzuința pare a se face după criterii mistice, ale cărei arcane nu sunt accesibile muritorului de rând. Transcendentale, dpdv logic…

Am creat un profil Facebook în primăvară, de dor de casă. Și am adăugat la prieteni, în primă fază, oamenii locului în care am crescut. Apoi scriitorii, oameni pe care îi simt alături de suflet. Toți români. În afară de cluburile de șah și foto locale, pe francezi i-am lăsat de-o parte. Nu-mi place să scriu despre Franța. Parcă aș citi Rebreanu și Goga, treburile astea le trăiesc iar pentru mine scrisul și cititul sunt o evadare. Și nu-mi dau seama în ce măsură îi poate interesa pe cei din țară. În fine, om vedea.

După cum spuneam, Parisul a atins cotele sanitare covid stabilite la nivel inter-prefectoral care au dus la re-carantinarea parțială a trei mari orașe din Franța: Marsilia, Aix-en-Provence (orașul în care s-a născut Zola și în care a trăit Cézanne) și Lille. Dar Parisul nu e în carantină. Au interzis doar vânzarea de băuturi alcoolice între orele 22 și 6 dimineața. Terasele / restaurantele ***nu*** sunt închise, doar că nu-ți vând alcool. La fel și non-stop-ul de la colț.

În același timp, portul măștii în aer liber este deja obligatoriu de ceva vreme. Măsură lăsată la latitudinea autorităților locale, devenită între timp obligatorie cam pe întreg teritoriul hexagonului. Deși, în celelalte țări europene — nu-i bai.

Mai puțin în Spania, unde poliția (deși are cam același procentaj de rezolvare a spargerilor de domiciliu, pe la 40% anual) a fost mobilizată pentru a face exces de zel în privința asta. Unde, după cum vedem la Madrid, 6 milițieni au fost necesari pentru a bate cu capul de mașina poliției o doamnă pt că nu purta obiectul discordiei în aer liber. Viteji băieții, după câteva minute de luptă, au dobândit femeia în timp ce mulțimea din jur scanda „libertate”:

https://news-24.fr/six-flics-madrilenes-ont-frappe-la-tete-dune-femme-contre-une-voiture-alors-quils-larretaient-pour-ne-pas-porter-de-masque/

Tot în ăst timp (ca să nu mai zic același), la Paris transporturile în comun se prezintă cam așa:

O distanțare socială negativă, cu cât sunt mai mulți oameni pe m² cu atât… RATP/SNCF câștigă. O fi moștenire de la Pascal, filozofu’, despre care bine se știe că e egal cu 1 Newton pe metru pătrat.

În timp ce guvernanții interzic alcoolul, tot guvernanții se luptă. Pentru…

a legaliza fumatul de cânepă. Nu-i de mirare că la gaze în Franța folosesc teflon, nu câlți…

În timp ce Ovidiu îmi spunea că ar merita să scriu despre asta, tata mă întreba: interzic alcoolul și legiferează canabisul, urmează cocaina? Deși sunt de părere că nu e neapărat ilegal uzul de cocaină, „cel măcar” atâta timp cât ai suficienți bani (ironie [de sigur {hé hé}]), răspunsul e NU. Se pare că următorul (sau poate ar trebui să zic „ultimul”) tun e pe țeavă:

Tot vorbesc, cu tot felul de prieteni, ba pe feisbuc, ba pe uațap, ba la telefon (ce idee, nu-i așa?!) iar în urma tergiversărilor îmi pare a vedea lumina. Aia, vocea de la capătul firului: sistematic, de la anti-terorism citire, gilets jaunes etc. în Franța ni s-a interzis, sub o formă sau alta, dintr-un motiv sau altul, socializarea în grupuri (mai mici sau mai mari de) și viața după 10 seara. Ceea ce nu poate să nu mă trimită cu gândul la tovarășu’: sub 5 persoane ca să nu fi considerat bandă de huligani, și nu după 22 ca să nu fi vagabond și trimis „benevol” a 2a zi dimineața la orele 6, trecute fix, la munci de interes general.

PS: tot din categoria “când faci pe prostu’ riști sa rămâi așa”:
https://www.leparisien.fr/societe/coronavirus-montreal-et-quebec-passent-en-alerte-rouge-pendant-28-jours-suivez-notre-direct-29-09-2020-8393532.php

Merkel entend restreindre le nombre de participants aux fêtes ou réunions de familles. La chancelière allemande après s’être entretenue avec les dirigeants des 16 régions (Länder) propose des restrictions pour les rassemblements. Deux seuils ont été distingués : entre 35 et 50 contaminations / 100 000 habitants sur les 7 derniers jour, dans les espaces publics la limite sera de 50 participants. Dans l’espace privé, la limite de 25 personnes ne devrait théoriquement pas être dépassée. Mais il ne s’agit là que d’une recommandation. Mais si le taux d’incidence est supérieur à 50 : 25 personnes au maximum pourront se réunir en public, 10 théoriquement en privé. Dans les restaurants, les cafés et les bars où chaque client doit laisser ses coordonnées, des amendes d’un minimum de 50 euros seront également infligées si des personnes livrent des informations erronées. A chaque Land ensuite d’adapter ses mesures en fonction de sa situation sanitaire.

 

darie pop, paris

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com