Peter Gabriel. Iată cum arată o atitudine pro-europeană, dar şi patriotică în acelaşi timp

Am crescut ascultând muzica lui Peter Gabriel. Fie că era la Genesis, trupă fondată şi de el, fie că i-am urmărit proiectele muzicale ulterioare. Peter Gabriel este unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului 20 şi una dintre cele mai influente personalităţi ale culturii europene şi mondiale.
M-am înscris ca membru în clubul lui de fani şi am primit acest mesaj, pe care l-am citit cu emoţie fiindcă am mai participat la o manifestare a mândriei britanice, când am petrecut un Revelion cu Bonnie Tylor, la Arad. Aşa că am hotărât să împărtăşesc un model de atitudine europeană din partea uneia dintre cele mai importante personalităţi ale bătrânului continent.
Nu m-am aşteptat la reacţii atât de rapide din partea unor prieteni români, care s-au şi grăbit să spună că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi mai bună pentru ambele părţi. A doua reacţie a fost să traduc textul postat de Peter Gabriel pentru britanici, fiindcă mi s-a părut că mesajul său ne priveşte pe toţi. N-am cicit nici un discurs al vreunui politician român, ori a vreunei personalităţi româneşti despre această criză cu care se confruntă azi Europa. Iese sau nu Marea Britanie din Uniunea Europeană?
Unul dintre cele mai cunoscute albume produse de Peter Gabriel s-a intitulat “So”. Adică, “Deci”. Întreaga lui alocuţiune postată pe internet se bazează pe acest Deci.
Deci, înăuntru sau afară?
Este un moment enorm de important pentru ţara noastră, pentru viitorul Europei şi pentru pacea din întreaga lume.
De asemenea, este foarte uşor să uităm istoria sângeroasă a Europei. Nimic nu este mai important pentru ţara noastră decât securitatea familiilor noastre şi menţinerea păcii.
Izolarea Marii Britanii este un risc, iar BREXIT poate însemna o răspândire rapidă a naţionalismului, politicii izolaţioniste şi a rasismului în întreaga Europă, care, de exemplu, ar putea însemna o continuare a politicilor impuse de Putin în Ucraina şi în Ţările Baltice.
Unită, Europa este o prezenţă economică, politică şi militară care trebuie ascultată.
Este o pură fantezie să ne imaginăm că ne vom ajuta singuri. Zilele acelea s-au dus demult.
Imigraţia a adus adevărate probleme şi temeri, care vor trebui soluţionate urgent în întreaga Europă, dar prin politici disparate ale fiecărei ţări se va crea prăpăd şi suferinţă, dacă încă o data fiecare ţară va trăi după barricade, cortine sau ziduri. Nu cred că aceia care aşteaptă IEŞIREA chiar înţeleg că putem trăi mai bine dacă reformăm din interior Uniunea Europeană, unde avem o reală influenţă. Odată ieşiţi, vom fi nevoiţi să acceptăm condiţiile pe care ni le va impune Uniunea, în urma unor negocieri, care s-ar putea să nu ne placă.
Sunt atâtea exemple de proiecte trans-europene care deja au avut succes, în ştiinţă, în domeniul sănătăţii, tehnologie, transport şi proiecte spaţiale, încât ar fi un impact devastator să ne întoarcem la zilele în care fiecare ţară europeană îşi finanţa câte un proiect independent nationalist.
Există jucători de fotbal care cred că pot câştiga un meci de unul singur, dar în realitate e mai bine să faci parte dintr-o echipă. Deci, aşa ar trebui să fim şi noi.
Putem alege să privim în urmă şi să vedem o lume bazată pe ură, frică şi izolare, ori să privim înainte, spre o lume dominate de speranţă, încredere şi colaborare.
Vă rog să votaţi pentru speranţă. Peter Gabriel
Acesta a fost apelul lui Peter Gabriel pentru britanici înaintea referendumului de joi, 23 iunie. Mi s-a părut interesant.
Ovidiu Balint
Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com