O săptămână cu trei titluri despre prostie

Victor Ponta ne spune că România ar avea nevoie de un partid naţionalist. El fiind de stânga.
Vladimir Putin reîncepe Al Doilea Război Mondial.
Dacian Cioloş călătoreşte la clasa economic, în timp ce economia României se duce de râpă.
Nu sunt invenţiile mele. Sunt doar trei dintre titlurile pe care aş fi putut să le citesc în presa din ultima săptămână. Sunt rezumate ale unor întâmplări reale, declaraţii reale, despre proşti şi prostii contemporane cu noi.
Despre Ponta am mai scris că îl consider un prost, când l-am băgat în aceaşi oală a prostiei cu Iohannis. Dar, nu credeam că prostia şi evoluează. Zilele trecute m-am pomenit cu o declaraţie a lui, făcând un fel de pledoarie pentru necesitatea existenţei unui partid naţionalist în România. De data asta, prostia lui Ponta e în evantai, ori poate fi contemplată ca un curcubeu de curcubitacee. În primul rând, ca politician, să susţii într-o ţară cu tendinţe democratice (căci democraţie nu e!), cum e România, că un partid naţionalist e o necesitate e o stupiditate la fel de nimicitoare pentru tine ca şi cum te-ai şterge pe pantofi, de rahatul în care tocmai ai călcat, cu batista de mătase din buzunarul fracului. Apoi, mai eşti şi politician de stânga, iar un partid naţionalist e o formaţiune politică de extremă dreapta. Mai mult, un partid naţionalist se poate forma doar în jurul unui lider charismatic, cum a fost Hitler, Haider, Le Pen şi…, cu voia dumneavoastră, regretatul Vadim Tudor. Altfel, partidul e mort. Poate Băsescu ar putea forma o astfel de grupare politică, numai că lui îi lipseşte tocmai… naţionalismul, ca să nu zic patriotismul. Să mai spun că o astfel de declaraţie te descalifică politic? Adică electoratul de stânga sigur nu e naţionalist, iar electoratul naţionalist nu de crede.

Cu Putin problema e mai simplă. Nu el e prostul, ci aceia care îl citează şi îl mai şi popularizează. Asta dacă îi exceptăm pe cei care sunt plătiţi să răspândească „tezele” modernului dictator moscovit. Ca fost şi actual şef al serviciilor secrete ruse, preşedintele rus ştie exact care este rolul presei şi cum poate fi ea manipulată, ori redusă la tăcere, inclusiv prin metoda îmbătrânită, dar sigură a eliminării fizice. Un şef de stat rus lansează bombe. Cum exploziile nucleare nu mai sunt la modă, o bombă de presă e mult mai eficientă. Iar o bombă naţionalistă poate fi lansată cel mai bine din China. Şi chiar în mijlocul G 20, adică la masa elitelor politice şi militare ale Lumii. Dictatorul secolului 21 a spus, nici mai mult, nici mai puţin, că dacă cineva are vreo problemă cu invadarea Crimeei de către Rusia, atunci toată istoria ar trebui să se întoarcă la graniţele dinaintea Celui de-al doilea Răboi Mondial. Şi a spus-o chiar răspicat că Rusia ar trebui să îşi recapete teritorii din Polonia, Finlanda etc., doar că toate astea le-a spus subliniind că şi România şi Ungaria au probleme teritoriale, şi Franţa şi Germania şi… E un exemplu exemplar pentru o bombă confecţionată din materiale ieftine, la îndemână, cum ar fi sentimente revizioniste şi naţionaliste, dar cu efecte de amploare, cum ar fi provocarea şi izbucnirea unor conflicte fie ele doar politice. Aşa au început şi Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial. Staţi să vedeţi când nu-i va mai fi de folos prietenia cu Turcia şi o să arunce cu pisica şi prin Asia Mică. I-a mai dat o lecţie de dictatură Turciei, atunci când le-a interzis cetăţenilor ruşi să o mai viziteze. Erdogan a şi înţeles lecţia şi a şi aplicat-o. Că nici el nu e prost.

Cu Dacian Cioloş e o problemă. Fiind atât de alunecos, nici nu ştiu dacă e prost. Dacă e prost, atunci e unul cu iniţiativă, ceea ce îl face şi periculos. Dacă nu e prost, atunci e manipulat, ceea ce e la fel de periculos, având în vedere funcţia pe care o ocupă. Cert este că de când e premier economia României alunecă spectaculos spre blocajul din anii 90’. Cioloş a reuşit şi două performanţe greu de egalat în dezvoltarea negativă a economiei româneşti şi în doar nouă luni de zile : a reuşit să atragă doar 0,18% din fondurile europene şi să şi dea înapoi 30 de milioane de euro, bani pe care nu i-a cheltuit din cauza incompetenţei miniştrilor pe care i-a numit la… Ministerul Fondurilor Europene. Dar, îl iubeşte presa atât de mult încât i-ar mânca şi… prăjitura făcută la Bruxelles. Aşa că am văzut şi citit o ştire despre cum circulă performantul premier cu avionul la clasa economic. Ce chestie! Cât de grijuliu e el cu banii guvernului! Atât de grijuliu, ca un contabil prost care spune că nu are bani, în faţa unui seif plin cu bani. Fiindcă nu ştie să-i cheltuie. Iar dacă nu ştie, mai bine îi economiseşte, nu? Chiar dacă asta e treaba lui, de gestionare a banilor guvernului, nu de economisirea lor. O fi un contabil prost? O fi un premier fricos? Sau este un premier cu telecomandă? Ce contează? Omul are o imagine bună, plătită din banii guvernului: călătoreşte la clasa economic!
Ce săptămână plină! De prostie! Numai de-ar fi singura!
Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com