în italia, ca și în franța, pentru a nu suprasolicita sistemul sanitar, oamenii sunt încurajați să nu se declare. în franța sunt consemne în spitale de a nu testa oamenii decât la cererea lor.
în situații de acest gen, în care sunt luate în considerare doar cazurile grave ȘI care au insistat să fie identificate, așa-zisa rată a fatalității tinde să fie mult mai mare. adică, nu vorbim despre procentul de mere care devin terci, ci despre procentul de mere **stricate** care devin terci.
răspunsul chinezilor nu se (prea?) poate afla analizând datele din china pentru că sunt foarte probabil false. am făcut (totuși) un exercițiu teoretic considerând că cifrele reale chineze, ar fi, de fapt, x50 ori mai mari şi se poate ***ipotetic*** estima ***orientativ*** următorul lucru: un oraş de 11M locuitori, cu o igiena medie de calitate chinezească, ar implica o rată de infecție de 30-40% şi o mortalitate de 1,5% (din populația orașului aglomerat). CHIAR ȘI AȘA, fenomenul nu este finalizat, deci aceste cifre, cum spuneam, sunt orientative pentru faza la care s-a ajuns acolo (după 2 luni).
răspunsul italienilor (forza, italia!) e puțin diferit pentru că baza de calcul nu e aceeași: calculăm fatalități DOAR pe o bază GRAVĂ, ceea ce duce la o concentrare (anti-diluare) a cifrelor. ce putem spune deci, e că pană în momentul de față (la 3 săptămâni în epidemie), rata mortalității la cazurile serioase este de 5,8% sau 0,3% din populația lombardiei.
având în vedere că fenomenul este dinamic, cifre mai adecvate vor putea fi deduse peste 2 săptămâni, odată ce valul de decese în cadrul populației cu risc va fi avut timpul necesar pentru a evolua și se vor putea evidenția una sau mai multe dintre următoarele posibilități:
°) rata mortalității scade în italia
°) china minte
°) virusul e mutant în funcție de populația vizată
°) altele
având în vedere ca vorbim despre viitor, aici nu (mai) intervin statisticile ci probabilitățile. fiecare dintre cele enunțate mai sus au un procentaj de manifestare posibilă (e impropriu să fie eliminată vreuna). care procentaj însă, asta nu se poate afla decât ulterior, în momentul în care vor deveni statistici şi nu vor mai fi probabilități.
în așteptare, ne putem gândi la societatea europeană ca fiind (măcar o parte [suficient de considerabilă]) într-o stare de suprapunere, ca pisica lui schrödinger. 🙂
ce e de făcut? spălat pe mâini, evitat de atins/scărpinat fața (urechile/gura/nasul [orificii & mucoase]), evitată expunerea publică, folosit gelul dezinfectant, nu atât pentru mâini cât pentru a curăța zilnic obiectele uzuale: telefon!!! tastatura, chei, portofel etc. atenție la contactul cu banii- monede & bancnote (pe care s-au găsit virusuri care au supraviețuit chiar şi ani de zile). cel mai bun mijloc de igienizare a mâinilor rămâne de departe săpunul, care -important- trebuie folosit corect (în maniera pseudo-chirurgicală, cu spălatul între degete, pe dosul palmelor şi la încheieturi). şi, de păstrat distanțele în şi față de public pentru a rupe lanțul de propagare.
morala: faceți ce (credeți că) aveți de făcut & evitați să consultați punctual media. 10-15 minute de informare o dată la 3 zile în privința evoluției bolii e suficient de ampla durata pentru a forma o opinie şi a evita o criză de panică & dezinformare (vocea se pierde în gălăgie, informația se diluează în volum: rezultatul nemaifiind informarea, ci polarizarea [crearea unei stări/pseudo-convingeri artificiale]). nu uitați că infectarea nu se face de manieră exponențială DECÂT în prima fază, până se atinge saturarea naturală a rețelei sociale, după care numărul noi de cazuri se plafonează şi scade. nu uitați nici o clipă că virusul, în 85% !!! din cazuri – nu face NIMIC.
darie pop, paris
Frumoasa analogia cu pisica, foarte bune sfaturi, multam de impartasire! Cat despre cume situatia, exista multe opinii. Pana cand (daca vreodata) vom avea date precise, nu doar informatii bazate pe ceea ce aflam de la guverne si mass media, adevarul e doar ipoteza…izolare placuta si boala usoara ne doresc!