Update, 2 aprilie-„Spitalul judeţean Arad trebuie închis, dezinfectat şi redeschis”, scurt interviu cu medicul Adrian Dărăbanţiu

Transformarea spitalelor româneşti în focare de infecţie cu COVID-19, într-o viteză neverosimil de mare, şi mai ales, prin infectarea medicilor români, a născut o întrebare firească: de ce se întâmplă toate astea? Să fie de vină proasta dotare a unităţilor spitaliceşti? Să fie de vină proasta echipare a medicilor români?

L-am căutat din nou pe medicul Adrian Dărăbanţiu, liderul Sindicatului Medicilor de Familie din judeţul Arad, cel care a fost primul care a tras şi semnalul de alarmă către Ministerul Sănătăţii pentru suspendarea cardului de sănătate.

Deşi a folosit un ton ironic, răspunsul medicului Dărăbanţiu a fost cât se poate de clar şi de concis:

-Vreau să îţi explic ca şi cum tu ai fi în clasa pregătitoare, mi-a spus. Bolile sunt de două feluri: infecto-contagioase şi alealalte! Cele două tipuri de boli nu au voie să se întâlnească într-un spital. Pe de altă parte, bolile cronice nu stau până trece o epidemie de boală infecto-contagioasă, iar bolnavii cronici trebuie să aibă parte de îngrijire spitalicească şi medicală. Apoi, atâta vreme cât triajul bolnavilor care vin la Spitalul judeţean Arad se va face tot la UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe, n.r.), numărul de îmbolnăviri va creşte continuu şi în rândul populaţiei şi în rândul medicilor. Cineva a avut buna idee să plaseze cortul acela în faţa spitalului. Însă cei selectaţi trec tot pe la UPU. Altă idee bună a fost aceea de a transforma sălile de la EXPO Arad în centre dedicate selectării celor infectaţi cu COVID-19. Dar asta trebuia făcută de alaltăieri, nu după ce Aradul va ajunge un oraş-focar de infecţie.

-Şi, încă o dată, de ce nu se spun toate astea? De ce nu se iau măsurile astea? Sau de ce se întârzie luarea unor măsuri radicale?

-Am scris propunerea mea şi pe pagina de facebook a Consiliului Local Civic: Spitalul judeţean Arad trebuie închis imediat, după care dezinfectat şi redeschis pentru alealate boli! După cum ţi le-am clasificat. Nu se iau aceste măsuri fiindcă toţi decizionalii se gândesc prima oară la funcţiile pe care le-ar putea pierde, dacă ar avea curajul să ia aceste decizii. Iar alţii sunt prea comozi. De spus, nu se spune despre toate astea ba de frică, ba din proasta pregătire profesională. Oare chiar atât de importante sunt funcţiile astea? Mai importante decât sănătatea populaţiei?

 

(update-24 martie) Birocraţia românească şi-a dat seama că poate fi un factor de infectare cu COVID-19 a populaţiei

Fix 10 (zece) zile i-au trebuit sistemului medical românesc să îi tragă de mânecă pe şefii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate să îşi dea seama că semnalul de alarmă tras de un medic de familie de la Arad era demn de băgat în seamnă.

Medicul Adrian Dărăbanţiu îmi spunea, în interviul acordat în 14 martie 2020, că CNAS ar trebui să suspende cardul de sănătate, fiindcă oricum sistemul informatic nu funcţiona de două săptămâni! Iar pe de altă parte, tocmai cei mai în vârstă şi bolnavii cronici, adică exact segmentul de populaţie cel mai expus la COVID-19, erau cei care trebuiau să facă drumul la medicii de familie pentru a obţine tot felul de hârtii eliberate în baza cardului de sănătate. Prin aglomerările create de oamenii în vârstă şi de bolnavii cronici, din cauza acestei birocraţii inutile, se dezvoltă posibilitatea infectării unui număr tot mai mare de oameni cu COVID-19, atrăgea atenţia medicul Adrian Dărăbanţiu.

Abia astăzi, CNAS a anunţat că propune Ministerului Sănătăţii suspendarea cardului de sănătate şi efectuarea de consultaţii prin telefon pentru persoanele care nu necesită deplasarea la medicii de famile.

Vorba unui prieten medic: io nu-s un geniu, am o inteligenţă medie, dar îţi dai seama cât îs ăştia de proşti dacă le-o trăbuit 10 zile să îşi dea seama de chestia asta?!

 

Birocraţia sistemului medical românesc poate agrava extinderea infecţiilor cu coronavirus

Liderul Sindicatului Medicilor de Familie din Arad propune suspendarea cardurilor de sănătate

 

Adrian Dărăbanţiu este medic de familie şi preşedintele Sindicatului Medicilor de Familie din judeţul Arad.

-Explică puţin semnalul de alarmă pe care vrei să îl transmiţi.

-În contractul cadru pe care îl avem noi, medicii de familie, cu Casa Asigurărilor de Sănătate se prevede că ori lucrăm on-line, ori off-line, dar oricum suntem obligaţi să intrăm în sistem. Problema este că sistemul informatic a căzut de o săptămână.

-Iarăşi?

-Da, dar acuma e crăpat de tot. Fiindcă nu se poate lucra sub nici o formă. Lucrăm totuşi off-line, însă foarte încet. Pentru asta trebuie să cerem nu ştiu câte hârtii, pe care nu le putem obţine fiind căzut sistemul informatic. Pe de altă parte cardul de asigurat în România are acum un singur rost, acela de a dovedi că pacientul a fost prezent la cabinetul medicului de familie, sau la spital. Adică acest card confirmă sau infirmă minciuna sau adevărul spus de un cadru medical. Casa de Asigurări are trei baze de date. Cardul îţi poate spune că pacientul apare în sistem, dar până se verifică şi faptul că are sau nu asigurare te trezeşti că îţi vine ţie ca medic nota de plată de la Casa de Asigurări. Dar nici măcar asta nu ar fi o problemă, că m-ar pune la plată, ci faptul că este o manevră cronofagă. Adică ne mănâncă timp inutil. Pacientul, după ce se termină consultaţia, în loc să plece cu hârtiile în două minute, mai trebuie să aştepte cel puţin o jumătate de oră până se verifică datele. Culmea este că şi dacă nu eşti asigurat, pentru afecţiunile acute primeşti servicii medicale plătite tot de Casa de Asigurări.

-Deci, în cazul coronavirusului oricine beneficiază de servicii medicale.

-Absolut! Un alt aspect este că într-o perioadă de epidemie virală, ca acum, tratamentul este acelaşi ca şi la gripă. Diferă doar cine, ce virus, a provocat afecţiunea virală. Tratamentul se poate da prin telefon!

-Adică nu e obligatorie prezentarea la medic pentru acordarea tratamentului?

-Nu! Este chiar de preferat ca tratamentul să fie făcut acasă! Deoarece contagiozitatea este foarte mare pe afecţiunile virale, spre deosebire de cele microbiene. Tratamentul pentru afecţiunile virale este acelaşi! Nu există antibiotic, ca şi la afecţiunile microbiene, nu există un alt medicament care să trateze afecţiunile virale! Că dacă ar exista am putea să tratăm şi SIDA, care este tot o afecţiune virală. Medicamentele virale sunt foarte puţine şi nu sunt specifice! Pe lângă asta sunt destul de agresive! Ca să nu mai spun că să tragi cu tunul după o vrabie e total idiot.

-De ce nu s-au spus astea până acum?

-Păi, în momentul în care pacientul şi medicul nu mai au nevoie de card nu ar mai fi necesară prezenţa pacientului la cabinetul medical.

-Cu alte cuvinte prin prezentarea la medic se poate ajunge la propagarea virusului şi a bolii?

-Da, exact! Prezenţa într-o unitate medicală aglomerată! Nu cabinetul medicului este periculos, ci sala de aşteptare. Pentru că mai apare o problemă. Bolnavii cronici sunt cei care sunt obligaţi să se prezinte la medic, cu cardul de sănătate, pentru a-şi primi tratamentele şi pentru a trece prin toată birocraţia sistemului medical românesc. Or, fiind deja suferinzi şi cu imunitatea scăzută, exact ei sunt cei mai predispuşi la îmbolnăvirea cu viruşi. Mai şi reprezintă categoria de vârstă care statistic moare. Nu înţeleg de ce nu se renunţă acum la acest sistem, care oricum este blocat! Avem cel mai important argument, acela al pandemiei declarate deja oficial. Eu i-am scris domnului ministru al Sănătăţii, dar n-am primit nici un răspuns. Se poate prevala de forţa majoră. Deci s-ar putea suspenda, pe perioada pandemiei, aceste birocraţii inutile.

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com