60 de medici de familie au murit din lipsa echipamentelor de protecţie. Sistemul medical îi acuză de neimplicare în lupta împotriva pandemiei

Prelungirea crizei sanitare provocată de pandemia COVID 19 conduce la declanşarea altor crize, ori la agravarea celor deja create, cum ar fi cea economică. Nu m-am aşteptat, totuşi, să asistăm şi la o divizare a lumii medicale româneşti.

Dacă în urmă cu un an medicii erau eroii adevăraţi ai planetei, în România au început să apară şi să fie şi susţinute curente de opinie care să găsească vinovaţi ai pandemiei tocmai în rândul medicilor. Mai precis, anatema e aruncată asupra medicilor de familie. Cine aruncă anatema? Incredibil, chiar sistemul medical prin direcţiile de sănătate publică! Câte un articol în presa locală sau naţională, ori un reportaj filmat…

Sincer, n-am înţeles, la început, ce îi mână în lupta împotriva medicilor de familie pe cei care, de fapt, ar trebui să coordoneze campania împotriva pandemiei şi care au ajuns în această postură în urma unor afinităţi sau a unor înrolări politice.

Scurta anchetă de opinie a scos la iveală motivul: banii!

Iar când banii şi politica fac casă bună, urmează dezastrul în viaţa de zi cu zi. Bineînţeles că sunt folosite şi surse media care sunt dispuse, ca în schimbul unor facilităţi fiscale, ori chiar a unor contracte de publicitate cu statul, să împroaşte noroiul pregătit cu migală în laboratoare politice.

Aşadar, medicii de familie ar fi cei vinovaţi pentru eşecul campaniei de vaccinare, precum şi pentru sufocarea centrelor UPU ale spitalelor din ţară, dar şi pentru faptul că nu se pot distribui tichetele de masă celor vaccinaţi, deşi acestea au fost date spre distribuire la un an după începerea campaniei de vaccinare.

Pe de altă parte, medicii de familie au fost cei care au suplimentat în permanenţă asistenţa medicală şi în centrele de permanenţă şi în centrele de vaccinare, totul fiind înafara orelor de program de la cabinetele lor teritoriale.

Iată ce mi-au declarat câţiva dintre medicii de familie care au acceptat să îmi răspundă la întrebări:

„E o chestiune politică!

Dr. Toth Csongor, Arad: „Care sunt motivele acestei campanii de denigrare? Expiră contractele dintre medicii de familie şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate! Înaintea fiecărei renegocieri pentru aceste contracte sunt declanşate astfel de campanii. Acuma mai trebuie să îi şi căutăm pe toţi pe care i-am vaccinat, ca să distribuim tichetele de masă. Nimeni nu ne-a spus că va urma această distribuire. Nimeni nu ne spune ce se întâmplă dacă nu ridicăm aceste tichete de masă pentru distribuire şi nici ce se întâmplă dacă nu le distribuim. Nu există vreo lege pentru acest atribut al medicilor de familie, iar contractul dintre cabinetele medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu prevede aşa ceva. Cel mai firesc era ca această distribuire să fie făcută prin poştă. E o prostie să îi aduci înapoi la cabinetele medicale pe cei vaccinaţi, să aglomerezi cabinetele. (…)Acum, în timp ce vorbesc cu dumneavoastră sunt la un centru de vaccinare de la Pecica. (…) E o chestiune politică! Mai sunt puse şi tot felul de piedici medicilor de familie ca să nu facă prescrieri de medicamente. Apoi, medicii de familie au fost scoşi de la negocierile noilor contracte cu Casa de Asigurări. Acum negociază în locul nostru Colegiul Medicilor. Am fost chemaţi să mergem şi la UPU, dar noi nu avem voie să consultăm la unităţile de urgenţe. Soluţia găsită de către DSP a fost ca medicii de familie să se înscrie voluntari la Crucea Roşie, iar Crucea Roşie să îi trimită la UPU, fiindcă ea avea contract cu Spitalul judeţean. Să vă mai spun că prima factură emisă de medicii de familie pentru că au efectuat vaccinări în mai a fost încasată în luna septembrie? În plus, campania de vaccinare ar intra în competenţele Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică, nu în cele ale medicilor de familie.”

„Există migraţie pentru asistenţă medicală primară! 4 000 de medici au plecat!”

Dr. Sandra Alexiu, Bucureşti-Ilfov: „În general, când începe un contract nou cu CNAS, apar marotele! S-au activat din nou „băieţii”! Încă de pe vremea lui Ceauşescu medicii de circă, actualii medici de familie, erau consideraţi mai prost pregătiţi şi e greu să scoţi din mentalul colectiv această părere. Relaţiile dintre medici nu sunt foarte sănătoase. Sistemul de sănătate s-a prăbuşit! E de înţeles că s-a degradat calitatea medicinii româneşti, fiindcă statul nu a mai investit în educaţia din domeniu. (…)

Apoi, legea pune medicii de familie în categoria privaţilor, ceea ce ne exclude de la oricare majorare salarială în domeniul medical bugetar. Or, nimeni nu spune că din facturile pe care le încasăm noi trebuie să plătim şi angajaţii cabinetelor, cheltuielile de administrare etc. Presa speculează doar valoarea facturilor ca fiind egală cu veniturile nete ale medicilor de familie. De exemplu, un medic rezident din sistemul bugetar medical primeşte un salariu de 5.000 de lei lunar, iar un medic de familie rămâne cu circa 2.500 de lei lunar. Atacuri de acest fel împotriva medicilor de familie au fost şi la Botoşani, Vaslui, Sălaj etc.

Noi deranjăm şi datorită faptului că acoperim cea mai mare parte din teritoriul României, ca reţea medicală. Chiar dacă am rămas doar  9.800 de medici, din 15.000 câţi am fost când a apărut legea pentru înfiinţarea cabinetelor de familie. De ce? Din cauza subfinanţării medicinei primare la noi în ţară. Chiar şi Uniunea Europeană recomandă o finanţare de până la 15% din bugetul alocat Sănătăţii pentru medicina primară, adică medicii de familie. Dar, statul român alocă doar 6% din bugetul Sănătăţii! Peste 4.000 de medici de familie au plecat să profeseze în alte ţări. Localităţile le oferă casă, şcoli pentru copii, salariu motivant şi sprijinirea activităţii medicale. Sunt primării din alte ţări disperate după medici de familie. Da, există migraţie pentru asistenţă medicală primară! Noi, în România, nu primim nimic de la guvern. Nici măcar acum, în pandemie. Noi a trebuit să ne facem rost de echipamente specifice, să căutăm sponsorizări…

Am fost trimişi în prima linie fără măşti, fără echipament de protecţie… 60 de medici de familie au murit de COVID din cauza acestor lipsuri. Dar, cine să scrie despre asta? La noi e viaţa obişnuită. Noi nu facem audienţă. Târziu s-a schimbat şi legislaţia ca să putem prescrie şi noi medicamente şi tratamente. Cu toate astea vă pot spune că acoperim cea mai mare parte a României cu serviciile noastre medicale, ca medici de familie. Există doar circa 700 de localităţi, la nivel naţional unde nu există medici de familie.

„Ne-am sufocat în propria ofertă”

Dr. Otilia Ţigănaş, Hăşmaş, Arad: „Sunt medic de țară, nenavetist, locuiesc cu familia chiar în clădirea cabinetului. Mai am și patru asistente medicale și o secretară-registrator, angajate. La mine și la oricare medic de familie rural nenavetist, nu-i treabă de răspuns duminică la telefon, că-ți vine omul până-n casă-n pat. Îți bubuie în geam muierea omului. E despre dacă aprinzi lumina și deschizi geamul de la drum. Primim pozitivii pe mail, fiindcă noi solicităm testările PCR cu 112, nu omul însuși. Ș-așa, majoritatea refuză. Pe pozitivi îi sunăm noi, nu ei pe noi. Personalul cabinetului & eu, încă de la începutul pandemiei, am făcut pentru comună – nu dublul -, ci triplul a ce prevăd contractele mele, ca SRL medical, cu Casa de Asigurări și DSP. De drag o făcurăm, din suflet. Și AM GREȘIT. AM GREȘIT CRUNT! Ne-am sufocat în propria ofertă. NU am defalcat limpede, pentru sătean, care gest este decontat de asigurări, și care-i neplătit. Astfel, odată cu intrarea valului patru în sat, s-a ajuns la o anomalie. Lumea a crezut foarte rapid că ce facem/ce am făcut în valurile precedente este obligatoriu, e un drept de asigurat și, probabil, finanțat generos de cineva. Logic! Cine poate crede că-ți vin acasă asistente la perfuzii, tu suspect COVID, sau COVID pozitiv? Încă și gratis. (Azi nu mai e așa, desigur!) Și că doctorița le plătește, pe ele și echipamentul, și nu le ține legate de cabinet și le dă mașină de serviciu, pentru asta. Și că n-are niciun alt biznis din covizi, decât facerea de bine. Păi, precis alea primesc fonduri grase de COVID! au gândit sătenii la valul patru. S-a ajuns ca perfuzabilii dinaintea marii reorganizări decise de mine să ne întrebe dacă trebuie ei să-și achite la farmacie medicamantele și perfuzoarele. Zău. Credeau că primim pentru ei, de la stat, coșuri uriașe cu pungi cu perfuzii, ca apa la sinistrați. Deci. A nu defalca clar, negru pe alb, (de la început, nu după), ce-i OBLIGAȚIE contractuală în sistemul de asigurări, ce-i PRIVAT contra cost și ce-i VOLUNTARIAT, este o gravă eroare a unui manager de cabinet medical cum sunt eu. O eroare gravă, pe care eu deja am comis-o. Credeam că o comit de bună și blândă, când de fapt am comis-o de proastă. De slab manager. Managementul unui cabinet medical rural care plătește șapte salarii și dări către stat și ține-n frâu epidemia din zona sa, nu-i Love Story cu perfuzii în vremi pandemice. E rigoare, inclusiv ca orar, și buget. Dacă nu, fix ca Love Story se și termină

 “Eu nu mai pot să mă lupt cu un sistem birocratic!”

Apelul unui medic, pe reţeau amedicilor de familie, făcut zilele trecute:

„Bună dimineaţa dragi colegi! Marţi am avut control DSP care mi-a dat amendă 10.000 ron pentru că “aveam la intrare în cabinet cartoane pline de ţărână şi praf pe podele – aşa cum s-au exprimat dânsele în PV  , în conditiile în care în faţa cabinetului sunt două şantiere: unul cu şanţ pentru ca exista lucrare de conectare a comunei la gaze (noroi) şi altul cu decopertare a şoselei şi construcţie de trotuar, iar în cabinet intrasera deja peste 30 pacienţi… Dupa dânsele, trebuia spălata podeaua şi aspirat cabinetul după fiecare pacient…!? Când?  În timp ce dau drumul la lămpile UV cu ozon, dupa testare pozitivă în cabinet? Zilnic 3-4 depistaţi pozitivi în cabinet. Sau în timpul consultaţiilor?
Mi-a pus CAPAC si vreau sa renunţ la cabinet! N-au găsit cabinete deschise în zonă şi atunci trebuia să plateasca cel care munceşte şi se expune zi de zi atât personal cât şi familia. (sunt diabetică , obeză si hipertensivă). Mă simt frustrată , umilită şi nedreptăţită profund! Aş vrea să mă ajutaţi, daca ştiţi pe cineva care vrea să preia cabinet cu 2200 pacienţi, in Niculesti- Dâmbovita, la cca 35 km de Bucureşti. Cabinetul este în clădire proprietate personală, dar de curând am facut contract de închiriere şi cu un spaţiu al primăriei, unde  se poate face cabinet. EU NU MAI REZIST! Vă rog , daca ştiţi pe cineva interesat, trimiteţi-mi un mesaj în privat. Eu nu mai pot să mă lupt cu un sistem birocratic ieşit din comun, cu munca de secretariat, de inspector financiar, de telefonistă, orice, numai medic nu este un medic de familie! Oricine işi permite să ne jignească, să ne umilească şi să ne dea ordine!
Mi-am pierdut sănătatea, nu vreau sa-mi pierd şi viaţa sau familia de dragul unei meserii pe care o iubesc din suflet, pentru care m-am luptat până la 56 ani , INUTIL!
Vă mulţumesc şi vă doresc sănătate, putere şi rezistenţă! “

Ce se întâmplă în Ungaria?Spre comparaţie.

În aceeaşi perioadă ultimă de timp, reţelele de socializare s-au umplut cu comparaţii despre situaţia din Ungaria, din vremea valului al patrulea al pandemiei. Locuind în Ungaria de circa 5 ani de zile, cunosc foarte bine ce se întâmplă dincolo de Nădlac şi Curtici, aşa că m-am străduit să explic diferenţele. Ba, am întrebat şi medici din Ungaria, plecaţi din România.

Aşa am aflat că anul trecut, la primul val al pandemiei s-au construit şi amenajat spitale speciale pentru bolnavi COVID, dar şi centre pentru evaluare. Din containere. La fel şi în România. În schimb, în Ungaria, la primul val spitalele şi centrele de evaluare au fost goale. Fără nici un pacient. Abia la valul la doilea s-au umplut. În luna mai a acestui an aceste amplasamente create special s-au închis. Dar nu s-au abandonat. În România s-au şi închis şi s-au şi abandonat.

În Ungaria se doreşte redeschiderea acestor spitale şi centre speciale, dar nu există personal medical suficient. La început, statul ungar a adus medici prin rotaţie la aceste spitale speciale. S-a plătit 150% salariul personalului medical care a lucrat în aceste spitale şi centre. Plus cazare şi masă gratuite, asigurate la pensiunile din zonă.

Apoi, când s-a început campania de vaccinare, medicii de familie au fost obligaţi să efectueze minim 10 vaccinări pe zi, în rândul pacienţilor arondaţi. Fiind şi plătiţi pentru asta. Primăriile oferă pachete întregi de oferte pentru medicii care vor să se stabilească în localităţile din Ungaria. Din România medicii de familie pleacă.

Astăzi, Ungaria are peste 6 milioane de persoane vaccinate, din care 1 milion cu a treia doză. Adică peste 60% din populaţia Ungariei este vaccinată! Pe de altă parte, întregul personal angajat în domeniul Sănătăţii a fost obligat să se vaccineze. Indiferent de domeniul în care activează. De la oameni de serviciu, până la contabili. Cine a refuzat a fost concediat.

În Ungaria masca este obligatorie doar în mijloacele de transport. Iar spitalele create pentru COVID sunt, deocamdată, goale. Ce-i drept, a început să crească numărul celor care se îmbolnăvesc de COVID. Dar nu există altfel de restricţii.

Nu se înghesuie nimeni la farmacii pentru tratamente şi medicamente antivirale. În schimb, am fost rugat de prieteni din România să le cumpăr medicamente antivirale din Ungaria „pentru orice eventualitate”. Cei care mă rugau îmi spuneau că nici nu vor să audă de vaccinare. Le-am spus că pentru eliberarea oricărui medicament, în Ungaria este nevoie de o reţetă emisă de un medic specialist. Elanul achiziţionării de medicamente antivirale s-a atenuat brusc. Şi, totuşi, mi s-a spus: încercăm să facem rost de reţetă!

Sfârşit? Concluzie? La ce?

Nici nu ştiu cum să închei şi nu ştiu dacă are rost să închei articolul. Probabil că se va renegocia un contract în defavoarea medicilor de familie, ori probabil că, dacă medicii de familie vor şti să obţină mai multe prin noul contract cu CNAS, direcţile de sănătate publică vor face alte presiuni asupra lor. Financiare. Fiindcă banul statului e bine să îşi urmeze drumul firesc spre vistieriile partidelor care îşi numesc oamenii în funcţiile de control. Funcţii care ar trebui să fie de coordonare şi, eventual, de prevenţie.

Cum se direcţionează banii în direcţia în care trebuie (repetiţia e licenţă poetică)? Păi, ia uitaţi, de pildă, povestea distribuirii tichetelor de masă prin intermediul medicilor de familie. Statul a plătit deja tipărirea tichetelor. Cu siguranţă, câteva milioane bune. Pentru o tipografie, ăsta e un contract bun. Ca să nu zic de comercianţii care le vor încasa. Cu siguranţă nu se va reuşi distribuirea lor în totalitate. Ceea ce înseamnă că ele se vor întoarce la direcţiile de sănătate publică, iar, mai apoi, la stat. Unde la stat? Nimeni nu poate şti. Or, de aici li se va pierde urma prin viitoarea redistribuire. Un tichet de masă valorează circa 20 de lei. Deci, e o afacere de câteva zeci de milioane de lei. Ba, chiar de euro.

Să mai zic de tombola, sau cum naiba îi zice la premierea cu bani de la buget a celor care intră „benevol” în competiţia tragerii la sorţi, după ce s-au vaccinat? Oricum, astea sunt ciubucuri!

Aşadar, în loc să clădeşti un sistem sanitar pe medicina primară tu, stat român, o denigrezi, ori o ţii sub controale, nu sub control, o subfinanţezi, iar în situaţii de criză, cum ar fi pandemia, o foloseşti ca „troacă de porci”, în care poţi arunca toate vinovăţiille sistemului. Tehnica e bună şi verificată, nu zic!

Da’ chiar nu se prinde nimeni?

 

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com