Alegeri, război, preservative. Citeşte şi cumpără. Manipulare

Orban a ieşit, în dimineaţa din ziua alegerilor, să dea zăpada în faţa casei. Viktor Orban. Toată Ungaria a aflat prin intermediul televiziunilor care l-au filmat. La Bătania, în Ungaria, un bătrân, în vârstă de 82 de ani, îşi cumpără lunar, de la magazinul alimentar, câte un pachet de prezervative. Tot oraşelul a aflat de la vânzătoarea care se minuna.

Aşa încep manipulările. De la gesturi mici. Fiindcă omul e curios şi ar vrea să afle ce se ascunde în spatele fiecărui astfel de gest. Mic, aparent. Dacă nu află, inventează.

Deja au început să apară ştirile şi interpretările despre posibila paradă pe care Vladimir Putin ar intenţiona să o organizeze în data de 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, una dintre cele mai importante sărbători propagandistice, moştenită aproape genetic pe linie politică. Propaganda rusă pregăteşte să ascundă înfrângerea strategică din Ucraina în spatele unui „atac total” în estul şi sud-estul Ucrainei asediate, iar ţările occidentale au început propaganda pentru ironizarea unei posibile parade cu prilejul zilei de 9 mai.

Posibilul adevăr din lupta dintre aceste două propagande ar putea fi proasta politică diplomatică a celor două părţi. Fiindcă, aşa cum spunea un general român de armată, războiul este rezultatul eşecului în diplomaţie. Iar un alt general român de armată spunea că prima victimă a unui război este adevărul.

Sigur, în ce îl priveşte pe preşedintele rus, eşecul invaziei militare în Ucraina este mai mult decât ruşinoasă. A reuşit, în doar o lună de zile, să îşi discretiteze propriile forţe armate, despre care tot el a reuşit să inducă la nivel mondial părerea că ar fi între primele două din lume. Oficial, nimeni nu confirmă numărul militarilor ruşi ucişi într-un conflict inventat pentru un front stupid. Cert este că marea armată rusă se retrage. Pentru o victorie mai mică, în estul şi sud-estul Ucrainei. Aşa, cât de-o vodcă lângă nişte caviar…

Pe de altă parte, Ucraina doar a aţâţat ani de zile interesul Europei pentru o eventuală integrare în Uniune. Demersul oficial a venit doar din disperare, cu solicitare urgentă, după începerea atrocităţilor ruse împotriva populaţiei ucrainene. Apoi, liderul ucrainean s-a declarat dezamăgit că Uniunea Europeană nu a dat curs imediat cererii sale. Sigur, Zelenski nu e de mulţi ani în funcţie, dar când a ajuns preşedinte preluase moştenirea invaziei ruse din Crimea. Şi, oricum, atitudinea lui de când au început invazia şi atrocităţile ruseşti împotriva propriului popor, nu ştiu dacă ar putea fi măcar imitată de alt lider european. Aşa, ca un comediant, precum a fost ironizat, tot ca manipulare, preşedintele ucrainean.

Nu în ultimul rând, comoditatea Occidentului european, ascultând poveştile ruseşti, la gura sobei alimentată cu gazul plătit Moscovei, a trecut cu vederea ambiţia lui Putin de a reface Imperiul Rusesc pe ruinele Uniunii Sovietice. Fiindcă acelaşi occident avea mai multe oferte pentru furnizarea gazului şi a petrolului din alte zone, mult mai sigure ca parteneri de afaceri. De altfel, ieri, de exemplu, şeful OMV a recunoscut că cele mai proaste investiţii, ca risc asumat, au fost făcute în Rusia.

Toate aceste greşeli de politică externă nu mai contează, însă, după ce Rusia a început invazia din Ucraina.

Aşadar, întrebarea simplă este: ce victorie va sărbători Vladimir Putin cu ocazia zilei de 9 mai?

Moartea, nu sacrificiul, militarilor ruşi trimişi, printr-o minciună şi printr-o manipulare, să invadeze o ţară suverană şi independentă, sub pretextul unei iubiri cu care ar fi aşteptaţi pentru eliberearea din calea militarăzării şi nazificării? Nu ştiu dacă cineva se întreabă ce răspunsuri aşteaptă mamele acelor militari.

Ce va sărbători Putin la 9 mai? Victoria împotriva populaţiei ruse, afişând drapelul inflaţiei nebune, a drapelului de pierdere a pieţelor de petrol şi gaze? Victoria ameninţărilor stupide cu plata în ruble a gazelor şi petrolului furnizate? Victoria tancurilor distruse de rachete germane şi drone turceşti? Victoria avioanelor moderne ruseşti doborâte de avioanele ruseşti mai vechi pilotate de ucraineni?Poate că va sărbători victoria rachetelor interzise de toate tratatele internaţionale, folosite în Ucraina pentru bombardarea şcolilor şi spitalelor.

Va sărbători victoria în lupta împotriva unor copii ucişi? Fie că sunt copiii Ucrainei, ori copiii Rusiei.

Cum ar arăta o paradă militară, cu prilejul Zilei Victoriei, cu tancuri care au tras obuze împotriva copiilor? Fiindcă tancurile în care au murit copii ruşi au rămas în Ucraina, cu tot cu ei. Dar, oare şampania victoriei din Ucraina va fi ciocnită, în Piaţa Roşie de la Kremlin, de Putin sau de vreo sosie de-a lui?

Între timp, Ţările Baltice, adică Letonia, Lituania şi Estonia au renunţat începând de azi la importul de gaz rusesc. Toate cele trei ţări sunt membre ale Uniunii Europene şi au fost membre ale Uniunii Sovietice. Probabil asta diferenţiază atitudinea în faţa agresiunii economice a Rusiei. Deşi multe alte ţări membre au fost duşmanii de casă ai Rusiei de-a lungul istoriei. Cum ar fi România şi Ungaria. Orban e ocupat. Apare pe toate televiziunile în chiar ziua alegerilor. În România avem problema câţu. Ambele ţări sunt şi membre NATO şi membre UE. Niciuna dintre ele nu a renunţat la gazul rusesc şi nici la petrolul furnizate şi plătite conform contractelor. Deşi, România nu e dependentă de gazul rusesc şi nici de petrolul din Rusia.

Interesant este că întreaga Europă sărbătoreşte Ziua Victoriei pe data de 9 mai a fiecăruia an. Numai că Europa sărbătoreşte victoria împotriva inamicului din 1945, iar Rusia are nevoie de o victorie în fiecare an începând de atunci. Rusia a sărbătorit şi victoria din Vietnam, şi victoria din Corea, şi victoria din Nagorno-Karabach, şi victoria din Afganistan, şi victoria din Irak, şi victoria din Siria, şi victoria din Crimea, şi victoria din Moldova, în Transnistria…

Orban a dat zăpada din faţa casei. Premierul României, generalul de armată Ciucă, se pregăteşte de alegeri democratice în Partidul Naţional Liberal. Bătrânul din Bătania şi-a cumpărat prezervativele pentru luna asta de la magazinul alimentar.

Aţi fi aflat voi vreodată de bătrânul de la Bătania? Asta era şi ideea! Manipularea!

 

P.S. Pe fluxul de ştiri am mai citit că „Zidul comunismului a căzut fiindcă Gorbaciov a refuzat să ucidă pentru a guverna”. Ce prost!

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com