Ia şi Sânzienele, sărbătorite şi în Ungaria

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Iei, în aceeaşi zi cu Praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi că sărbătoarea de Sânziene, au trecut graniţa României şi în comunitatea românească din Bătania, în Ungaria. Preotul paroh ortodox, Marius Florin Vidican, a organizat întreaga manifestare în colaborare cu conducerea Şcolii Gimnaziale „Lucian Magdu” din Bătania.

Copii din clasele a IV-a şi a VIII-a, îmbrăcaţi în sărbătorita ie, dimpreună cu profesorii şi învăţătorii lor, au mers întâi la biserică, unde, după slujba oficiată, părintele paroh Vidican le-a vorbit despre importanţa Sărbătorii, despre necesitatea păstrării tradiţiilor şi dincolo de graniţele României, dar şi despre legenda Sânzienelor şi despre povestea iei româneşti. Apoi, în curtea bisericii, copiii au împletit coroniţe din sânziene, cu care au plecat spre Şcoala Gimnazială.

„Cred că e foarte important să le transmitem copiilor cât mai mult din dragostea pentru identitatea naţională, iar asta poate fi înţeleasă mult mai uşor prin poveşti şi legende despre tradiţii şi obiceiuri. Încercăm, în parteneriatul nostru cu Şcoala Gimnazială „Lucian Magdu”, să ţinem vii aceste tradiţii”, ne-a declarat părintele Marius Florin Vidican.

Comunitatea românească din Bătania, Ungaria, va beneficia în curând de un Centru Cultural, amenajat în imediata vecinătate a Bisercii Ortodoxe, din fonduri guvernamentale ungare, iar preotul Vidican încearcă obţinerea altor fonduri pentru renovarea bisericii monument istoric, ridicată la începutul secolului al XIX-lea de comunitatea românească de aici. Despre această comunitate românească se ştie mai puţin, în ţară, faptul că a trimis doi delegaţi la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1918. Stabilirea graniţelor, de mai târziu, a făcut ca localitatea să rămână în Ungaria.

Facebook Comments Box

2 thoughts on “Ia şi Sânzienele, sărbătorite şi în Ungaria

  1. Bună ziua!
    Mă bucură interesul acordat evenimentului nostru şi Vă mulțumim pentru promovare!
    Doresc, însă, să adaug că această acțiune a fost organizată de către Fundația Lucian Magdu în colaborare cu Şcoala Generală şi Grădinița Română Lucian Magdu din Bătania şi, nu în ultimul rând, cu Parohia Ortodoxă Română din localitate.
    La eveniment au participat copilaşi de la grădiniță şi elevi din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a însoțiți de educatoare, învățătoare şi profesoare, dar şi de conducerea fundației şi de direcțiunea şcolii. Organizarea acestui eveniment a fost posibilă în urma câştigării unui concurs de proiecte şi obţinerea de finanțare de la Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria.
    Ne bucurăm de reuşita acestei acțiuni, sperăm că toți participanții s-au simțit bine alături de noi şi vor lua parte, şi pe viitor, la acțiunile noastre.
    Mulțumim, şi pe această cale, tuturor colaboratorilor fără de care această frumoasă celebrare nu ar fi fost posibilă!

Comments are closed.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com