Prima ediţie a Festivalului Jocului Fecioresc Ardelenesc, la Bătania, în Ungaria

Asociaţia Underground Festival din Arad a obţinut finanţarea pentru realizarea primului proiect înafara graniţelor României, în localitatea Bătania, din Ungaria. Finanţarea Proiectului intitulat „Patrimoniu românesc în Ungaria”, ai căror parteneri au fost Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bătania şi Şcoala Generală „Lucian Magdu” din Bătania, a fost asigurată de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul a inclus trei manifestări: tabără de pictură pe sticlă, ale căror ateliere au fost coordonate de artistul plastic Ariana Moisescu, cursuri de dansuri şi jocuri folclorice din Ardeal, coordonate de către maestrul coregraf Viorel Nistor şi Festivalul Jocului Fecioresc Ardelenesc.

Principalii beneficiari ai taberei de pictură şi ai atelierelor de dansuri folclorice au fost elevii Şcolii româneşti „Lucian Magdu”. Iar prima Ediţie a Festivalului Jocului Fecioresc ardelenesc s-a adresat în special comunităţii româneşti din Bătania. Comunitatea românească din Bătania are şi un filon tradiţional, dat de români născuţi în Ungaria, fapt confirmat inclusiv de participarea a doi delegaţi cu drept de vot, din partea Bătaniei, la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918, însă această comunitate se măreşte constant în ultimul deceniu datorită stabilirii domiciliului aici a tot mai mulţi arădeni.

Jocul fecioresc ardelenesc a intrat în Patrimoniul UNESCO în anul 2015, sub denumirea de „Lad’s dance”, la iniţiativa pornită în 2013 de către cercetărorul Zamfir Dejeu. Competiţia pentru paternitatea acestui dans bărbătesc, precum şi pentru înscrierea lui în Patrimoniul imaterial UNESCO, s-a purtat chiar între reprezentanţii României şi Ungariei la o reuniune din Namibia.

La prima ediţie a Festivalului Jocului Fecioresc Ardelenesc din Bătania au fost invitaţi să participe ansamblurile folclorice „Iorgovanul” di Şimand (România), „Păstrătorii tradiţiei” din Aletea (Elek, Ungaria) şi „Gheorghe Nistor” din Micherechi (Méhkerék, Ungaria), ambele localităţi fiind emblematice pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în Ungaria, precum şi Radu Vand şi orchestra “Autentic”. La Festivalul desfăşurat la Casa de Cultură din Bătania au onorat invitaţia de a participa Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula (Gyula, Ungaria); Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Boros Csaba, primarul orașului Bătania; Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca-Pustă (Pusztottlaka), alți oficiali.

Iniţial, Proiectul “Patrimoniu românesc în Ungaria” şi-a propus o manifestare mult mai amplă care ar fi inclus construirea unei bisericuţe din lemn, în curtea Parohiei Ortodoxe din Bătania, precum şi organizarea unei tabere de pictură pe lemn şi sticlă, care ar fi mobilat bisericuţa din lemn.

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com