Șapte motive pentru care îl am la suflet pe George Lână
1. Scrie pentru că nu poate să trăiască altfel. E un poet născut, nu făcut. Are talent. Nu e livresc, nu invocă zeități antice sau moderne, nu ține de mode sau curente și „cooperative literare”. Tot ce și-a dorit și continuă să vrea este să devină o „coardă unică inconfundabilă” în orchestra poeților de pretutindeni.
2. Deși a terminat Facultatea de Agronomie din Timișoara, promoția 1979, deși a lucrat ani buni în presă la ziarul „Timișoara”, fiind unul dintre fondatorii Societății și ziarului, și, în plus, coautor al „Proclamației de la Timișoara”, poezia nu l-a părăsit niciodată. Încă publică volume, scoate antologii, CD-uri cu poeme proprii, face lansări în arealul apropiat, chiar și în capitală (la Muzeul Național al Literaturii Române). Toate la invitații și însoțit de admiratori neconțidionați ai cărților sale. La Arad a venit împreună cu Alexandru Ruja, profesor la Universitatea din Timișoara.
3. Are talent, am spus deja. În plus, a citit enorm literatură și nu numai. O spune în „Atelierul lui George”: „…în anii studenției, eram fidel sălilor de lectură de la Biblioteca Județeană și de la Universitatea din Timișoara. Atmosfera mă stimula la citit și la scris. Mi-am propus să reiau, zilnic, acest obicei și să le trec pragul alternativ, în funcție de starea de spirit.” Și încă: „Marii maeștri într-ale poeziei trebuie învățați pe de rost, însă trebuie uitați cu viteza luminii.” Pentru a deveni „corzi lirice inconfundabile”.
4. A scris o carte de teorie literară, amintită deja, cu subtitlul „Din tainele și meșteșugul poeziei”. La început am fost reticentă. După ce am citit-o, mi-am schimbat părerea. E un ghid necesar, interesant, accesibil și original pentru poeții ce aspiră la performanța poetică majoră. M-am convins, o dată în plus, ce minte limpede are George Lână, de câtă generozitate și responsabilitate dă dovadă în existența lui poetică.
5. E mândru (mă feresc să scriu orgolios, deși n-aș fi departe de adevăr) de originile sale și de ceea ce a înfăptuit până acum. Fiind bănățean, nici n-ar trebuie să fie motiv de mirare. Numai că, în cazul lui, făloșenia are acoperire. Scrie de peste 45 de ani, a „săvârșit” peste 250 de poeme care se rețin prin tematică, emoție și stilistică. Pentru demonstrație, iată poemul „Mireasma ei”:
Îmi era drag de tine
otava proaspăt cosită
mireasma ei
ne-a luat bob-cu-bob mințile
timpul s-a dilatat
scara la pod nu există
și nici nu a existat
cu pălărie incoloră de fetru
timpul a crescut cu încă
un centimetru
suntem prizonierii acelei
secunde.
6. Scrie poezii de dragoste minunate. A și lansat un CD „Noapte de dragoste”, cuprinzând 43 de poeme rostite de autor, realizat în colaborare cu Adrian Ilica (coloana sonoră) și Paul Chiș (grafică). Dintre acestea, mă opresc la una, „Vom pătimi amândoi”:
Mă uit la tine cu nesfârşit drag
şi vibrezi aidoma unui diapazon
câmpul pe care îl generezi
îmi anulează spaimele de odinioară
m-am emoționat mai întâi
am orbit o lungă perioadă
apoi și-a văzut fiecare de drum
de câteva ceasuri însă
fără voia voastră suntem conectați
la aceeaşi sursă de energie
vom pătimi amândoi
orice neadevăr rostit în vis sau în realitate
ne dereglează frecvențele
orice atingere ne poate face scrum.
7. Are credință nestrămutată în prietenie. Este exigent în alegerea acestora, fie ei poeți, traducători în franceză, engleză și germană, majoritatea volumelor sale sunt bilingve (Otilia Szekereș și Antuza Genescu), exegeți ai poeziei sale (Dan Sgârță, Lucian Chișu). La Arad l-a prezentat și prietenul lui, Ovidiu Balint, care l-a invitat și la „Zilele Orașului Ineu”. Cu ani în urmă, la clubul lui Ovidiu Balint, am participat la lansarea volumului său de versuri „Linia Siegfried a ochilor tăi” (2015). De atunci, am devenit prieteni prin corespondență. La distanță. Când i-am exprimat reținerea mea în legătură cu participarea la lansarea antologiei „Spațiul dintre două secunde”, din cauza virusului, mi-a spus că ar înțelege dacă n-aș veni. Reacția lui m-a uimit și mi-a plăcut. Și de aceea, am ținut să-i fiu alături.
Lucia Cuciureanu, dintr-un Arad nedefinit