Preşedintele american a răspândit virusul anti-democratic în întreaga lume. Ca un patent de televiziune

Trump e reuşit să transforme Statele Unite ale Americii într-un imens platou de televiziune. Este unul dintre cei mai de succes realizatori de televiziune, iar atacul de ieri asupra Capitoliului a fost piesa lui de rezistenţă, capodopera lui, ori, his masterpiece, cum ar zice americanii. Şi nu e loc de joc de cuvinte aici, ci e pură realitate. Trump a pus SUA într-un reality show al cărui producător a fost, scenariul fiind scris încă din timpul alegerilor prezidenţiale.

Mulţi dintre americanii responsabili cu care am vorbit în timpul alegerilor pentru preşedintele SUA au presimţit această izbucnire a flăcării anarhiei. Pentru că mocneau în societatea americană ura, bănuiala nefondată, conspiraţii teoretizate excesiv, naţionalismul îmbrăcat în patriotism. De aici, la mare depărtare peste ocean, mi se năşteau întrebări la care nu găseam răspuns. Nu era nimic nou în sădirea şi cultivarea teoriilor conspiraţiei împotriva competitorilor politici ai lui Trump, încă de la învestirea lui în funcţie. E o practică utilizată de mulţi politicieni, pe toate meridianele lumii. Unii cu succes, alţii cu mai puţin succes. Republicanilor le-a convenit, chiar, la început abordarea lui Trump. Fiindcă era, cică, altceva, alt fel de politică. Numai că destul de repede s-a dovedit că actele şi deciziile lui Trump nu intrau în categoria politicii. Nici măcar în cea extremistă, întâlnită pe la dictatori. Trump folosea democraţia tocmai împotriva democraţiei. De-asta a şi avut şi are atât de mulţi adepţi, nu doar în SUA, ci şi în alte ţări cu tradiţie democratică.

Trump a scos SUA din tratate şi acorduri internaţionale importante, punând astfel în pericol întregul mapamond. De pildă, n-a crezut în încălzirea globală şi a alimentat bănuiala împotriva acestui adevăr al ştiinţei, cultivând un adevărat curent de opinie mondial. Nimeni, de niciunde nu l-a acuzat de ceva. S-au rezumat la nişte declaraţii politice, mizând pe o reacţie firească de acelaşi nivel politic, din partea lui Trump şi a administraţiei sale. Însă, carismaticul realizator de televiziune îşi alegea funcţionarii din subordine ca orice profesionist într-ale producţiei transmise în direct.

A profitat de greşelile oricărui „interlocutor” din platoul lui mondial de filmare. Aşa s-a întâmplat şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ale căror bâlbâieli de la începutul pandemiei de COVID-19 au fost ca nişte îngrăşăminte naturale pentru deciziile lui Trump de a denigra organizaţia şi de a-i tăia finanţarea. Iar aplauzele susţinătorilor n-au întârziat să apară. A alimentat cu setea unui motor american ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, reuşind aproape imposibila, de odinioară, îmbolnăvire a societăţii britanice cu naţionalismul stupid.

De fapt, cam toate am reuşit să înţeleg, înafara acceptării naţionalismului în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, ambele state fiind clădite solid exact pe multiculturalitate, pe puterea unităţii în diversitate.

Trump şi-a ales până şi susţinătorii după modelul reality show-rilor de televiziune. Nu ştiu dacă îi şi finanţează, conform aceluiaş tipar, dar judecând după echipamentele folosite la atacul clădirii Congresului american, unde presupuşii protestatari erau îmbrăcaţi cu veste antiglonţ, măşti de gaze, arme albe, e cât se poate de evident că ştiau pentru ce se duc şi ce îi aşteaptă acolo unde se duc. Or, la ce s-ar fi aşteptat ei, fiindcă autorităţile n-au mişcat un deget, până nu s-a agravat situaţia atât de serios încât a fost pusă în pericol viaţa unor congresmeni. Sloganurile acestora erau cele folosite de Trump pe întregul parcurs al campaniei sale la Casa Albă. Producătorul de televiziune a reuşit magistrala manipulare a susţinătorilor săi de a le scoate din memorie până şi scandările referitoare la Statele Unite ale Americii, acestea făcând referire la… America! Ceea ce e o performanţă greu de imaginat, darămite de egalat: să scoţi din memoria colectivă a unui popor inclusiv numele ţării, pentru care şi în slujba căreia îşi justifică acţiunile!

Dar, capodopera lui Trump s-a împlinit prin atragerea în publicul show-ului său a mai multor ţări cu care SUA erau până mai ieri în conflict, ori cel puţin adversari politici. Cum ar fi China, Coreea de Nord, Iran, Rusia, Turcia… De altfel, acestea sunt şi ţările care au reacţionat primele la criza creată în SUA, susţinând… democraţia americană! Nu e nici o ironie! Liderii acestora au crezut şi mai cred în spectacolul lui Trump, despre care ştiau că nu e politică şi că va schimba fundamental societatea americană.

China a ajuns să susţină că democraţia, ca sistem politic, îşi începe sfârşitul în Statele Unite ale Americii! Adică, tocmai acolo unde se credea că este casa democraţiei, după naşterea şi dădăcirea ei în Grecia! Şi că doar sistemul politic chinez este cel care îşi dovedeşte eficienţa!

Până şi în şedinţa Congresului american, de validare a alegerilor prezidenţiale, care până mai ieri era una simbolică, cu presiunea asedierii Capitoliului, s-au găsit contestatari ai numărătorii voturilor, fără să aibă nici cea mai mică dovadă în sprijinul afirmaţiilor lor. Doar vroiau să întârzie şi să blocheze cumva votul. Ziariştii americani au numit gestul „umilitor pentru democraţia americană”.

Nici în al 12-lea ceas Trump nu s-a răbdat să dea declaraţii duplicitare prin toate sursele media şi de socializare. Singurii care au înţeles, în ultimul moment, gradul lor de periculozitate pentru societatea americană au fost cei de la Twitter şi Facebook, care i-au suspendat conturile preşedintelui american. Pare că şi câţiva republicani au pus în discuţie demiterea lui Trump, în ultimele minute ale spectacolului său politic. Cred că e prea târziu. Chiar dacă se va reuşi demiterea lui, virusul său anti-democratic s-a răspândit deja în societatea americană.

Bun. Întreaga politică mondială făcută şi transformată de Trump a fost cât un sezon de televiune reuşit. Problema e alta şi e mult mai gravă: că mai are încă susţinători! Şi nu doar în SUA, ci în întreaga lume. Din România, până în China, din Iran până în Marea Britanie, din Rusia şi până în America de Sud şi din Coreea de Nord până în Grecia.

Pandemia virusului COVID-19 va fi, până la urmă, învinsă. Însă virusul anti-democratic răspindit de gesturile şi acţiunile lui Trump va îmbolnăvi multă vreme de acum încolo multe societăţi din multe ţări. Organismele acestea sunt deja îmbolnăvite de criza sanitară, urmată de criza economică mondială. Terenul este, aşadar, fertil pentru extremisme, de la cele naţionaliste, până la cele anti-democratice.  

Poate că, totuşi, totul se va sfârşi,cu happy-end american, după ce popoarele influenţate se vor fi săturat de stilul acesta politic, ca şi cum se vor fi săturat de orice show de televizune.

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com