Exclusivitate: Liderul Revoluţiei din 1989 de la Arad, Valentin Voicilă: „Există pericolul ca ceea ce s-a întâmplat la Timişoara cu Tokes să transforme Revoluţia Română într-o anexă a manifestării care a provocat-o!”

(fragment dintr-un interviu amplu, pe care îl voi publica într-o carte)

-Vali Voicilă, ai fost liderul Revoluţiei de la Arad. Te rog să îmi spui un gând de-al tău despre aceşti 30 de ani pe care îi împlinim acum. Şi un gând despre tine, în această perioadă.

-Gândul meu, la 30 de ani, este pentru toţi cei care citesc şi meditează la acest fapt, este la un îndemn: iubiţi-vă victoria, iubiţi-vă lupta pe care aţi dus-o, iubiţi-vă idealurile, pentru că s-ar putea, în timp, să privim spre un singur om, să privim spre un singur nume, ca fiind esenţial pentru Transilvania şi să fie determinant în argumentele care se vor aduce. E vorba despre Tokes Laszlo. Pe care eu l-am cunoscut. Am fost la Timişoara, m-am şi fotografiat cu el, a venit la Arad… Nu a fost primit de preotul de la Biserica Reformată de pe strada Eminescu, din Arad. Am intervenit şi i-am spus preotului să îi permită să vorbească cu enoriaşii reformaţi. Mi s-a spus că acest preot care i s-a opus lui Tokes era un turnător. Fiindcă atunci când se mergea la el pentru spovedanie te înregistra. A venit o doamnă să mă roage să ajut comunitatea maghiară din Arad să fie acceptat Tokes Laszlo la Biserica Reformată. Mi-am dat seama atunci, că pentru maghiari, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, Tokes Laszlo este un simbol al maghiarimii din Transilvania, dar şi din Ungaria. Dovadă că acum, în 14 decembrie, vine la Timişoara şi premierul ungar, Viktor Orban, cu un program deosebit… Asta înseamnă că ei dau o valoare extraordinară lui Tokes Lazslo, dau o valoare extraordinară atitudinii lui, adică fatului că s-a opus sistemului şi că de la el a plecat cordonul viu, iar din acel cordon s-a făcut Revoluţia din Timişoara.

Deci, eu ce vreau să le spun celor care au fost la Revoluţia din Arad şi din ţară? Că putem cădea într-o capcană.

-Cum adică?

-Simplu. Dacă cei din Bucureşti nu vor recunoaşte rolul Transilvaniei şi a Banatului în Revoluţia din România. Fiindcă, după Timişoara, iese Aradul, Lugojul, Clujul, Sibiul, Reşiţa, Cugirul, Alba Iulia, Braşovul… Astea au fost oraşele în care s-a ieşit în număr mare. Astea au fost oraşele care au determinat plecarea lui Ceauşescu din 22 decembrie. Plus Bucureştiul. Care a ieşit în data de 22 la prânz. Dar, ceea ce s-a întâmplat în marile oraşe după plecare lui Ceauşescu are legătură cu diversiunea. De 30 de ani studiez fenomenul ăsta. Revoluţia din decembrie 1989, ori o priveşti ca o lovitură de stat şi pui accentul pe asta, iar apoi te referi la cei care au fost în umbră şi au acţionat, că l-au arestat şi judecat pe Ceauşescu pripit, după care l-au executat şi au pus mâna pe putere, ori te uiţi la poporul român care a ieşit în număr mare şi vezi că a fost o revoltă populară, urmată de o Revoluţie. Pentru că a existat un program! La Timişoara se înfiinţează Frontul Democratic… Deci, fără program, ar fi rămas o revoltă… o răscoală. La Arad se înfiinţează Frontul Democratic Român. Eu cred că trebuie să aniversăm, să respectăm Revoluţia din 1989 şi să-i spunem pe nume: Revoluţia Română din 1989!

-M-ai provocat şi nu mă aşteptam. Vizita premierului ungar la Timişoara este ca o recunoaştere a Revoluţiei Române sau se urmăreşte doar recunoaşterea meritelor unui singur om?

-Nu cred că se urmăreşte deturnarea aniversării către un singur om. Cred că Viktor Orban vine să sublinieze într-o tuşă groasă rolul jucat de Laszlo Tokes.

-Ce înseamnă această tuşă groasă?

-Tuşa groasă a fost şi în Parlamentul European, când el a fost vicepreşedinte. Adică, vrea să spună aşa: venirea lui Viktor Orban la Timişoara este pentru Revoluţia din Timişoara, pentru toţi timişorenii, dar în vârful bradului este Tokes Laszlo! Adică, voi, români şi maghiar aţi făcut Revoluţia, ne bucurăm pentru lupta voastră, dar cel care a determinat totul este Tokes Laszlo.

Ovidiu, va trece timpul şi vei vedea. Că rolul lui Tokes Laszlo şi istoria care s-a scris atunci îi va da aripi şi mai mari lui Tokes. Eu am fost în Scoţia şi am văzut o carte, în limba engleză, pe coperta căreia scria doar TOKES, iar litera „o” era gaura din tricolorul românesc. (…) Există pericolul ca ceea ce s-a întâmplat la Timişoara cu Tokes să transforme Revoluţia Română într-o anexă a manifestării care a provocat-o!

Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com