Fotografii – Paraschiva Peloc (Piri)

Arta fotografică a Paraschivei (Piri) Peloc, sau imaginea clipei cât o călătorie de-o viaţă

Canotajul ne-a urcat în barca prieteniei, chiar dacă ne despart nişte ani. Nu exista să trec pe lângă Clubul Voinţa, de pe malul arădean al Mureşului, şi să nu o găsesc pe ea, pregătind antrenamentul, ori pe şoţul ei, ca antrenor de ciclism.

Într-una din zilele iernii de acum vreo trei ani, mă opreşte la o vorbă. Scrisesem o carte la aniversarea de 125 de ani a Clubului Voinţa, iar acum spunea că se teme de desfiinţarea disciplinei, fiindcă ea se pregăteşte de pensie. Hai să îţi fac nişte poze, mi-a zis. Nici că îmi prea place mie să fiu portretizat, ba chiar și o ninsoare se bătea cu o ploaie măruntă pentru supremaţia impunerii proastei dispoziţii. Am crezut că voi primi nişte poze, însă imaginile în care m-a surprins m-au convins că priveam o fotografie. De atunci am devenit atent.

Aparatul de fotografiat al lui Piri nu surprinde doar imaginea pe care ea a văzut-o, ci şi starea ei de spirit, pe care o avea în momentul în care diafragma, fie ea electronică, se deschide pentru înghiţirea clipei.

Dinamismul imaginii te absoarbe pur şi simplu în lumea din privirea artistei fotograf.

Sunt şi câteva retrăiri vizuale ale nostalgii pierdute în vise neîmplinite, reflectate în  destinul Clubului Voinţa.

Piri se foloseşte de tehnica fotografică pentru a evidenţia detaliul din armonia simfoniei ce îl înconjoară.

Poate nu în ultimul rând, lumea din fotografia artistei Paraschiva (Piri) Peloc nu îşi trăieşte egoist istoria clipei, ci te poartă prin ea, ca-ntr-o călătorie pe care ţi-ai dorit-o de-o viaţă.

Foarte puţini artişti fotografi mai stăpânesc emoţia imaginii alb-negru şi sunt şi mai puţini cei care şi reuşesc să retransmită emoţia prin intermediul artei lipsite de culoarea receptată de aparat, dar încărcată de culorile imaginate de fiecare privitor. Pentru Piri Peloc pare foarte facilă această tehnică. Poate şi din cauza sincerătăţii.

Aşadar, vă invit în lumea fotografiei artistei Paraschiva (Piri) Peloc.

P.S. Săptămâna viitoare vă prezentăm un alt set de fotografii.

Ovidiu Balint

 

  • click pe fotografie pentru o rezoluție mai bună
Facebook Comments Box
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com